27 september 2014 t/m 25 januari 2015
In de tentoonstelling BUILDING WITH TEXTILES presenteert het TextielMuseum werk van internationaal toonaangevende architecten en interieurprojecten met textiel in de hoofdrol. Bouwen met textiel en flexibele materialen heeft esthetische, functionele en milieutechnische voordelen. Textiel wordt daarom al het vijfde bouwmateriaal genoemd naast staal, steen, beton en hout. Ook de ontwikkeling van interieurtextiel met bijzondere functies – van luchtreiniging tot de integratie van licht, beeld en geluid – biedt nieuwe mogelijkheden voor de vormgeving van een slimme en interactieve binnenruimte.

De tentoonstelling is een onderdeel van een groter overkoepelend project waar het TextielMuseum en het TextielLab zich voor een langere periode op richten. Het omvat ook een meerjaren onderzoeks- en ontwikkelagenda, collectieopdrachten en expert meetings.

de tentoonstelling

De tentoonstelling belicht in een historisch overzicht tentvormen die al vroeg in de menselijke geschiedenis voor rondtrekkende volken als behuizing dienden. Een Mongoolse joert op ware grootte vormt het hart, naast foto’s en films van verschillende tentvormen en hun constructie.

In de twintigste eeuw zette visionaire ingenieurs en architecten als Richard Buckminster Fuller, Frei Otto en Haus Rucker & Co. lichtgewicht constructies opnieuw op de architectuuragenda. Hoogtepunten uit hun oeuvre zijn te zien in beeld.

Daarnaast toont het museum vijf grensverleggende projecten van internationale architecten. In deze projecten is goed te zien wat de mogelijkheden zijn van bouwen met textiele materialen en technieken.

Zo is daar de Prada Transformer (2008) van het gevierde Nederlandse bureau OMA. Het werd in opdracht van het Italiaanse modehuis Prada ontwikkeld. Je ziet een stalen skelet dat is bekleed met een elastische polyvinyl-chloride-membraan. Het gebouw kan met behulp van hijskranen op vier manieren worden neergezet en dient in elke positie een andere functie: van een tentoonstellingsruimte voor mode tot bioscoop. De overige vier projecten zijn van de hand van: Kennedy & Violich Architecture, DO|SU Studio Architecture, sl Rasch en soma architecture.

In het interieur verhoogt textiel met geïntegreerde functies zowel esthetisch als functioneel de kwaliteit van de binnenruimte. In de tentoonstelling krijgen projecten met interessante oplossingen voor licht, akoestiek en flexibele indelingen een plek. Het textiel van een bedrijf als Philips wordt belicht. Maar ook meer artistieke projecten zoals een lichtinstallatie van de Deense Astrid Krogh maken onderdeel uit van de tentoonstelling.

Tot slot kunnen bezoekers zelf onderzoeker worden door aan de slag te gaan in de tentoonstelling en het proeflab. De bezoeker ervaart de potentie van textiel door stoffen die verwarmen, oplichten en geur afgeven.

Voor de ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling tekent Studio Maarten Kolk & Guus Kusters. De grafische vormgeving is in handen van duo Raw Color.

de collectieopdrachten

De interieurprojecten van studio Inside Outside van ontwerper Petra Blaisse en Studio Samira Boon vormen een work-in-progress gedurende het project. Studio Inside Outside ontwerpt een gordijn met zonnecellen. Studio Samira Boon is bezig met de ontwikkeling van SUPER FOLDS: geweven vouwstructuren die dienen om ruimtes flexibel in te delen. Het TextielLab heeft een onderzoekstraject opgezet ten dienste van de twee collectieopdrachten die ook door externe technische experts worden begeleid. Voor beide projecten is het TextielMuseum opdrachtgever.

de Crowdfunding

In deze tentoonstelling willen we het publiek laten ervaren wat er zo bijzonder is aan bouwen met textiel. De architectuurprojecten kunnen echter niet 1:1 naar het museum worden gehaald. Hoewel foto’s, films, materialen en maquettes een goed beeld interieur en eterieur geven, wordt het echt interessant als iedereen aan de slag kan. Hoe mooi zou het zijn als een bezoeker zelf de Prada Transformer van OMA kan laten kantelen?

Alleen met steun van het publiek kan het TextielMuseum interactieve modellen laten maken die toegevoegd worden aan de tentoonstelling. Daarom is museum een crowdfunding project gestart.

Het project is te vinden op voordekunst.nl

De tentoonstelling ‘BUILDING WITH TEXTILES’ is te zien van 27 september 2014 tot en met 25 januari 2015.

Het project BUILDING WITH TEXTILES wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BKKC.

Adres: TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg www.textielmuseum.nl