Zoek jij een woongroep? Wil je meer weten over eco-dorpen? Droom je van wonen in een yurt? Wil je samen met anderen oud worden in een sociaal-duurzame omgeving? We geven je een aantal nuttige adressen om je verder te oriënteren.

Omslag: Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven geeft praktische informatie voor mensen die anders-dan-gangbaar willen wonen en leven: in een woongroep of woon-werkpand, binnen een wooncollectief of leefgemeenschap, in een Centraal Wonen-project of in een woongroep van ouderen en/of in een duurzaam gebouwd huis in een ecowijk of een ecodorp.

Het Servicepunt is een initiatief van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven. Ze hebben ook een bezoekers-informatiepunt. Daar vind je een hele bibiotheek over allerlei aspecten van ‘anders’ wonen en leven. Ook kun je er video’s, cd-roms en dvd’s bekijken. Ze beschikken zowel over informatie van initiatieven in Nederland als over verwante initiatieven in andere landen. Ook de site van Omslag heeft een drukbezocht prikbord.

Via de gratis maandelijkse Nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven krijg je een uitgebreid overzicht van onder meer activiteiten en beschikbare plekken bij bestaande groepen.

Woongroep.net

Ook de site Woongroep.net brengt mensen, groepen en lokaties in contact. Onder meer woongroepen, centraal wonen, woongroepen van ouderen, woon-werk-gemeenschappen, ecodorp-initiatieven geven hier aan dat ze woonruimte beschikbaar hebben. Ook worden er bijvoorbeeld potentiële nieuwe lokaties aangeboden.

Het platform wordt gefinancierd door de Federatie Gemeenschappelijk Wonen. Op de website gemeenschappelijkwonen.nl vind je veel informatie over andere woonvormen: links, een uitgebreide Handreiking voor het opzetten van een gemeenschappelijk wonen project, veel nuttige adressen (o.a. van ruim 600 woongemeenschappen) en informatie over de jaarlijkse GemeenschappelijkWonenDag.

De GemeenschappelijkWonenDag wordt jaarlijks georganiseerd op de derde zaterdag van mei. Een groot aantal woongemeenschappen in Nederland, België en Frankrijk zet de deuren open voor geïnteresseerden die nader willen kennismaken.

Samenhuizen ( België )

De vereniging Samenhuizen vzw heeft tot doel om gemeenschappelijk wonen in België bekender te maken en te ondersteunen. Ook zij hebben een uitgebreid prikbord.

Netwerk Alternatieve Reizigers

Het Netwerk Alternatieve Reizigers NAR verenigt mobiel wonenden: mensen die leven vanuit een woonwagen, tent of (tijdelijk) onderweg zijn. Het Netwerk wil deze groep in contact brengen met elkaar, met eigenaars/beheerders van terreinen en met andere belangstellenden. NAR wil een overzicht geven van plekken waar mobiel levenden en alternatieve gelegenheidstrekkers welkom zijn – bijvoorbeeld ecologische landelijke kernen, eco-boerderijen, braakliggende gronden, percelen met bouwvallige en verlaten gebouwen, kraakpanden, gemeenschappen en privéinitiatieven.

Heb jij al een stip gezet op onze kaart?
Steun Nudge, consumentenplatform voor een duurzame samenleving: www.nudge.nl