Eiwittransitie, heb je dat woord al eens gehoord? Het betekent dat onze overheid (en ook die in het buitenland) ernaar streeft ons meer plantaardige eiwitten te laten eten, en minder dierlijke. In 2019 aten we 61 procent dierlijke eiwitten en 39 procent plantaardige eiwitten. Verschillende organisaties adviseren dit precies om te draaien [bron: Voedingscentrum.nl]. Door deze aanpassing in ons eetgedrag kunnen we de klimaatdoelstellingen beter halen en eten we ook gezonder.

Bartje bidt niet voor bruine bonen

De bedoeling is dat we deze plantaardige eiwitten ook meer zelf gaan produceren. Een belangrijk gewas is daarbij de peulvrucht. In Nederland werden vroeger veel meer peulvruchten geteeld en gegeten dan nu. Die kant wil de overheid dus nu weer op.

Het zal niet gemakkelijk worden om ons meer peulvruchten te laten eten. Natuurlijk, verse sperziebonen en erwtjes, heerlijk, maar wat te denken van de gedroogde witte en bruine bonen? Die zijn helemaal niet zo populair, ook niet vanwege de winderigheid die ze veroorzaken. Dan is een stukje vlees vaak veel aantrekkelijker.

Misschien moeten we die tweede categorie bonen anders gaan eten. In bonenburgervorm bijvoorbeeld, of als broodbeleg of tapenades.

Een nieuw boontje: de lupine

Of we gaan meer variëren met bonensoorten. Eentje om te proberen is deze: de lupineboon.
De lupine is een prachtige plant die we kennen als sierplant in de tuin. Maar misschien heb je hem ook wel op akkers gezien. Hij wordt daar gebruikt als grondbemester; hij ‘bemest’ namelijk de grond door stikstof uit de lucht op te vangen en op te slaan.

De boon van de lupine is dus ook eetbaar en een prima bron van eiwit. Vroeger was het voedsel voor de armen, en de boon was vrij bitter. Tegenwoordig is die bitterheid veel minder en wordt het wel aangeduid als zoete lupine. Ze smaken licht notig en zijn minder melig dan andere bonen, en de beet is stevig.

Vrij dicht bij ons in de buurt wordt lupine geteeld, namelijk in Randwijk.

De organisatie die de lupineboon in Nederland populair wil maken is Lekker Lupine. Deze stichting is opgericht door boer Jurrius uit Randwijk, die lupine kweekt, en onderneemster Marieke Lameris van Proeflab Wageningen. Op de aantrekkelijke website lekkerlupine.nl vind je veel informatie en dat vooral in videovorm. Ben je geïnteresseerd in deze nieuwe boon, begin dan bij het bekijken van de filmpjes en koop eens een potje bij de biowinkel.

Meer info en recepten: https://www.lekkerlupine.nl/