Zon, wind en water, de onuitputtelijke bronnen van energie. Gelukkig zijn we ons daarvan bewust en gebruiken we in plaats van fossiele brandstoffen steeds meer deze bronnen van energie. Zo ook in Arnhem. Een mooi voorbeeld daarvan is Windpark Koningspleij.

Energiecoöperatie

Daar, langs de Pleijroute, staan sinds december 2021 vier windmolens, waarvan twee door Arnhemse burgers gefinancierd zijn. Een do-it-yourself-project dus, waarvan de baten rechtstreeks naar die burgers, de 557 aandeelhouders, gaan. Deze aandeelhouders zijn verenigd in een coöperatie, de Rijn en IJssel Energie Coöperatie, (REIJE). De windmolens leveren voor 14.000 huishoudens schone energie. Best iets om trots op te zijn! Het mooie van aandeelhouder zijn is dat je aan het eind van de levensduur van de windmolens, 20 jaar, aardig wat dividend vergaard hebt, namelijk 6%. Dat is flink meer dan dat je van een spaarrekening kunt afromen. Uiteraard moet je altijd rekening houden met tegenvallers. Maar het project is heel goed uitgedacht. Die tijd was er ook: de realisatie heeft 11 jaar geduurd vanwege allerlei procedures en onderzoek. In Nederland, waar elke vierkante meter benut wordt, is het lastig iets snel van de grond te krijgen.

Energiecoöperatie

Als je het windpark wilt bezoeken, kun je elke laatste zaterdag van de maand langskomen, van maart tot juni en augustus tot oktober,  Er zijn dan vrijwilligers die je alle ins en outs over het project kunnen geven. Het bescheiden bezoekerscentrum, twee aan elkaar gelaste en ingerichte containers, is open van 14:00 tot 16:00. Je vindt het aan het einde van de Nieuwe Havenweg.

Mocht je interesse hebben in het lid worden van de Rijn en IJssel Energie Cooperatie en aandeelhouder worden, kun je op de website de projecten vinden waar nog voor ingeschreven kan worden. Dat gaat voor nu om een zonnepark in Duiven. Dit is Zonnig Duiven, dat zal gaan om het creëren van een zonnepark met 54.000 panelen. Als REIJE besluit mede-aandeelhouder te worden, kunnen haar leden aandelen kopen. Vanwege het draagvlak voor deze projecten, krijgen de bewoners van Duiven voorrang en kunnen burgers buiten deze gemeente zich daarna inschrijven.

We hopen dat veel projecten op het gebied van duurzame energie de wind mee hebben, want de energietransitie heeft een versnelling nodig.

https://www.rijnenijsselenergie.nl/