Om de Arnhemse luchtkwaliteit te meten heeft Arnhems Peil in samenwerking met andere Arnhemse organisaties Het Arnhemse LuchtData Project gestart. Elke inwoner kan een fijnstofmeter kopen, de kosten daarvan zijn heel laag door sponsoring. De meters moeten wel nog in elkaar gezet worden en daarbij krijg je hulp tijdens een van de workshops. Alle meters hebben een eigen nummer en de metingen worden verzameld op de meetkaart van het RIVM

Veel aanmeldingen

Het Arnhemse Luchtdata Project krijgt ontzettend veel steun van heel veel Arnhemmers. Meer dan 250 mensen hebben zich al aangemeld voor de workshops. Maandelijks krijgt de LuchtData Project webpagina meer dan 6250 bezoekers. Het project is niet alleen in Arnhem populair. Er zijn verzoeken uit heel Nederland om te assisteren met het opzetten van burgermeetnetten in andere steden. Dit laat zien dat de actie veel huishoudens bereikt, binnen en buiten Arnhem. Het project gaat na slagen ook nog verder.

Kwaliteit metingen

De meters zullen over een langere periode consistente meetresultaten opleveren. Er is een applicatie ontwikkeld die de werking van de fijnstofmeters van het LuchtData Project monitoren zodat de kwaliteit van de meetresultaten gegarandeerd wordt.

Vervolg project

Er staan al meerdere projecten gepland in 2020 voor de uitbreiding van het Arnhemse LuchtData Project:
1. Uitrol monitor applicatie t.b.v. kwaliteitsgarantie werking LuchtData burgermeetnet. (proefversie draait al)
2. Weergave luchtkwaliteit LuchtData burgermeetnet doormiddel van custom views gecombineerd met meetwaardes van RIVM en weerstations uit de buurt t.b.v. opstellen beleid gemeente. (project wordt op dit moment voorbereid)
3. Weergave luchtkwaliteit gegevens KNMI satelliet Tropomi in combinatie met LuchtData burgermeetnet. (staat halverwege dit jaar gepland)
4. Uitbreiding LuchtData meetset met stikstofmeter. (dankzij ons voorstel aan de ontwikkelaars van de universiteit van Stuttgart om een bepaalde stifkstofmeter in te zetten zijn de Arnhemmers als eerste op de hoogte dat deze eind 2020 ingezet gaat worden)
5. Aansluiting op “het Schone Oosten” en “de Onderstroom” en het “Arnhemse Burgermeetnet” initiatieven.

lees ook: https://www.bloeiinarnhem.nl/het-arnhemse-luchtdata-project

Aanmelden fijnstofmeter en workshop

Om je aan te melden voor een fijnstofmeter, en voor een workshop kun je een mail sturen naar: luchtdata@arnhemspeil.nl