Raap jij wel eens zwerfafval? Blijf je doorrapen ook al wordt er steeds weer opnieuw afval op straat gegooid?
Je kunt er wel moedeloos van worden, vooral ook omdat het statiegeld op plastic flesjes er steeds nog niet is.
Maar als we nu blijven doorrapen, helpen we de industrie om het statiegeld te blijven uitstellen.
Hoe zit dat dan?
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, wil het bedrijfsleven opnieuw de kans geven zelf het zwerfafval terug te dringen. Als er over twee jaar 70 procent minder plastic flesjes op straat liggen, hoeven ze het statiegeld niet uit te breiden.
Dus dat betekent, dat de zwerfafvalrapers, het bedrijfsleven dan helpt om weer uitstel te krijgen om statiegeld in te voeren. Het was voor velen een teleurstellend moment dit jaar: pas vanaf 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Oftewel wederom uitstel van de invoering voor statiegeld voor kleine plastic flesjes.
Tientje voor Stientje
Voor zwerfafvalraper Dirk Groot is de maat vol en bedacht een tegenactie. Zwerfafvalrapers doen nu het werk dat de verpakkingsindustrie behoort te doen: plastic inzamelen. Hij bedacht het ‘Tientje van Stientje’. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven krijgt de rekening gepresenteerd van alle uren afval rapen, dat is een tientje per uur. Zij kan op haar beurt de factuur bij het bedrijfsleven declareren. De eerste factuur is al verzonden: een bedrag van 2,5 miljoen euro. Raap jij ook zwerfafval en wil je ook je raap-uren declareren? Twitter dan dat je zwerfafval hebt geraapt en hoeveel tijd het heeft gekost, noem @TientjevanStientje in de tweet. Een e-mail sturen kan ook naar TientjeVanStientje@gmail.com. Hier lees je ook meer over de actie en hoe je mee kunt doen.
Teleurgesteld
Ook zwerfafvalraper Dirk Groot is teleurgesteld: “Dit is een reactie op de plannen van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Ze wil het bedrijfsleven opnieuw de kans geven zelf het zwerfafval terug te dringen. Als er over twee jaar 70 procent minder plastic flesjes op straat liggen, hoeven ze het statiegeld niet uit te breiden.
Tientje voor Stientje
Jaarlijks worden er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes zwerfafval. Volgens Dirk Groot helpen de zwerfafvalrapers op dit moment het bedrijfsleven om onder de statiegeldregeling uit te komen, zij doen immers wat de industrie behoort te doen: plastic inzamelen.
Het was volgens Dirk Groot tijd voor actie. Hij bedacht het ‘Tientje van Stientje’. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven krijgt de rekening gepresenteerd van alle uren afval rapen, dat is een tientje per uur. Zij kan op haar beurt de factuur bij het bedrijfsleven declareren. De eerste factuur is al verzonden: een bedrag van 2,5 miljoen euro. Raap jij ook zwerfafval en wil je ook je raap-uren declareren? Twitter dan dat je zwerfafval hebt geraapt en hoeveel tijd het heeft gekost, noem @TientjevanStientje in de tweet. Een e-mail sturen kan ook naar TientjeVanStientje@gmail.com. Hier lees je ook meer over de actie en hoe je mee kunt doen.
bron: Vroege Vogels en Zwerfinator