De Zorgtuin biedt dagbesteding op een biologische tuin, aan mensen met psychische, sociale en/of overgevoelige problematiek die een grotere behoefte kunnen hebben aan een prikkelarme locatie waar veiligheid en duidelijkheid geboden wordt.

De Zorgtuin is een kleinschalig project. Een ieder wordt als individu gezien en krijgt ondersteuning bij het ontdekken van zijn of haar mogelijkheden. De begeleiding is op maat. Dit leidt dikwijls tot vergroting van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Participeren op de arbeidsmarkt is soms het gevolg, dit is echter niet het eerste doel. Het doel is meedoen in de maatschappij en het gevoel hebben er toe doen.

Nieuw project gestart

Zit je in de bijstand of al (te) lang op de bank; heb je Wajong of ben je tijdelijk werkloos? Wil je graag actief zijn/worden en je nuttig voelen? Lees dan vooral verder!

Op de Zorgtuin is in samenwerking met het Stadslandbouwproject de Mooieweg een project gestart voor jou. Het heet “In Beweging.” Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen zich over het algemeen beter voelen als ze in beweging komen en zich nuttig voelen, dan wanneer ze passief op de bank of hele dagen achter de computer zitten.

Niet iedereen die graag actief wil worden zet uit zichzelf de stap om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Daarom zijn de mogelijkheden om mee te werken op de tuin zijn sinds kort uitgebreid. Je kan je nu ook aanmelden wanneer je het spannend vindt om langs te komen, of wanneer je bijv. moeite hebt om in een groep te werken. Er is iemand met begrip hiervoor aanwezig.
Het project is bedoeld voor mensen die (weer) in beweging willen komen en benieuwd zijn naar hun kwaliteiten. Meer informatie hierover is te vinden op www.zorgtuin-arnhem.nl

Je kunt starten in Zorgtuin “In Beweging” en stroomt al naar gelang je mogelijkheden binnen een jaar uit naar een plek die het beste bij jou aansluit. Dat kan zijn vrijwilligerswerk (op Mooieweg of elders), dagbesteding op de Zorgtuin met begeleiding(dat kan op de Stadslandbouw of bij Zorgtuin Intensief en Beschut) of naar een werktraject van de Gemeente of het UWV.

Vanuit de Zorgtuin is er, binnen het project “In Beweging”, een begeleider aanwezig om je zo kort als mogelijk (min. 1 maand) en zo lang als nodig ( max. 1 jaar) te ondersteunen/begeleiden.

Op de woensdagen is er voor de (aanstaande) vrijwilligers/deelnemers een wijkcoach aanwezig tussen 11.00 uur en 12.00 uur. Je kunt dan ook zonder afspraak gewoon langskomen! Wanneer blijkt dat je even of voor iets langere tijd ondersteuning kunt gebruiken kan zij op korte termijn een indicatie voor je regelen. Ook wanneer het niet goed duidelijk is of je ondersteuning nodig hebt kun je dan eerst een maand in het project meedraaien en er zo achter te komen of begeleiding wenselijk is.

Het kan ook zijn dat je door het gesprek met de wijkcoach er achter komt dat andere dagbesteding beter bij je past. De wijkcoach is goed op de hoogte van de diverse mogelijkheden in Arnhem, en kan je evt. verder op weg helpen. Ook hebben we persoonlijk contact met de vrijwilligerscentrale met wie je in contact kunnen brengen, en wellicht kunnen zij een plek voor je vinden wanneer ‘Zorgtuin in beweging’ of het Stadslandbouwproject niet (meer) bij je past. We vinden het vooral belangrijk dat je steeds terecht komt op een plek die bij jou past op dat moment en waar jij je lekker voelt.

Er is al een groep vrijwilligers actief op de Stadslandbouw, die samen groente en bloemen produceren, voor zichzelf en voor de voedselbank. Als het bij je past, kan je ook meteen starten als vrijwilliger.

Ook is er al de Zorgtuin Intensief en Beschut, waar je terecht kunt voor dagbesteding in een kleine groep. Vooral geschikt voor mensen die extra behoefte hebben aan veilige beschutte omgeving. Deze blijft ook onveranderd bestaan en bevind zich naast de locatie van het Stadslandbouw project de Mooieweg met een apart onderkomen.

Heb je interesse, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Kari Meijer op 06-40406659 en overleggen of ‘Zorgtuin in beweging’ iets voor je zou zijn.
Wanneer je het lastig vindt om te bellen dan kun je ook appen of mailen naar info@zorgtuin-arnhem.nl. Je mag ook langskomen zonder afspraak op de woensdag tussen 11.00uur en 12.00uur.

Wil je eerst eens kijken zonder afspraak? Op zaterdag 28 mei tussen 10.00 uur en 14.00 uur is er een open dag van het Stadslandbouwproject de Mooiweg aan de Mooieweg 17 in Arnhem. Iedereen die geïnteresseerd is in de Stadslandbouw of het project ‘Zorgtuin in Beweging’ is bij deze van harte uitgenodigd om te komen.

Werkzaamheden:

Schoffelen, zaaien, oogsten, wieden, klussen, koken, bakken, houtbewerken, schilderen, natuuronderhoud, zagen, hakken.

Bezoekadres Zorgtuin
Mooieweg 17
Telefoon:
06 – 404 06 659
www.zorgtuin-arnhem.nl