Arnhem-Zuid is een zonnepark rijker. Het park van Waterschap Rivierenland  heeft 7200 zonnepanelen naast de rioolwaterzuivering aan de Drielsedijk. Zonne-energie sluit aan bij de ambities van het waterschap om in 2030 energieneutraal te worden. Het zonnepark sluit ook naadloos aan bij de ambities van de gemeente Arnhem. De gemeente streeft ernaar om 40.000 zonnepanelen in zogenaamde veldopstelling te realiseren. Met het zonnepark aan de Drielsedijk komt dit doel een stuk dichterbij.

De 7200 zonnepanelen moeten op ongeveer 1.900.000 Kilowattuur op jaarbasis gaan opbrengen. “Met deze hoeveelheid stroom voorzie je ongeveer 600 woningen op jaarbasis”, aldus projectleider Jort Blanksma. De panelen zijn door IBC Solar in een oost-west opstelling geplaatst. Op deze manier wekt het zonnepark de hele dag energie op, dat direct gebruikt wordt voor het zuiveren van afvalwater.

Energieneutraal in 2030

Vorig jaar bouwde Waterschap Rivierenland al een zonnepark bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gorinchem. Dit jaar staan er nog meer op de planning, in Hardinxveld-Giessendam, Geldermalsen en Wijk en Aalburg. Het einddoel van het waterschap is om in 2030 volledig energieneutraal te worden. Met de aanleg van zonneparken wil het waterschap circa 44% van het totale geraamde energiegebruik in 2030 gaan opwekken. Dat is circa 22 miljoen kWh/jaar.