Kraakverse groenten, kruiden en fruit kun je sinds kort zelf oogsten in de Zelfoogsttuin nabij Park 10 in Elst. Heerlijk als je zelf geen groene vingers hebt of te weinig tijd, maar wel wil genieten van gezonde en biologisch geteelde groenten. Het principe is simpel. Wie lid wordt van de grote moestuin, deelt mee in de oogst. De eerste lente-uitjes, spinazie en rucola komen inmiddels van het land.

Het frisse groen straalt je tegemoet als je de tuin inloopt. De bijna veertig soorten groenten en kruiden in de Betuwse klei zijn vooral groot geworden door water en zonlicht. Puur natuur dus, zonder bestrijdingsmiddelen. Netjes in rijen staan ze en gemarkeerd met paaltjes die aangeven wat er groeit. Bonen, radijsjes, sla, andijvie, knoflook en basilicum. Het is een kleine greep uit het assortiment. Aan het begin van de tuin staat een bord en er hangen vlaggen. Die geven aan welke gewassen klaar zijn voor consumptie.

Sociaal project

Initiatiefneemster Inge de Zwart uit Arnhem ziet met haar Zelfoogsttuin een droom uitkomen. “het is een sociaal project”, zegt ze. “Ik wilde niet zomaar een moestuin beginnen. Het moest een tuin worden die mensen samenbrengt en waarin kinderen leren dat groenten niet in de supermarkt groeien. Wekelijks krijg ik hier hulp van vele vrijwilligers. Ze helpen met zaaien, onkruid wieden en allerlei andere klussen. Ze zijn goud waard.” De Zwart heeft inmiddels tientallen leden kunnen inschrijven voor de tuin. Sommigen helpen zelfs mee, maar dat hoeft niet. ook lokale horecaondernemingen hebben al interesse getoond. “Het zijn allemaal mensen die waarde hechten aan gezond en lokaal geproduceerd voedsel. Die realiseren zich ook dat natuurlijk geteelde groenten er soms anders uitzien dan in de supermarkt. Hier kun je bijvoorbeeld paksoi aantreffen met een paar gaatjes erin. Een ding weet je dan zeker: als er ook een beestje aan heeft geknabbeld, is het super gezond voedsel!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Zelfoogsttuin in Park Lingezegen of lid worden?
Kijk dan op http://www.dezelfoogsttuin.nl/

In ’t Schuytje is een serie van shorts over ondernemers die leven en werken in Schuytgraaf.