Achter de dijk bij Huissen ligt de zelfoogsttuin. Bloei! kijkt ook graag over de Arnhemse grenzen en ging op bezoek.

De zelfoogsttuin opende officieel op 1 juni (2019). De akkers bij landgoed de Brouwketel zijn inmiddels gevuld met onder meer peultjes, aardbeien, 3 soorten aardappels, wortels, uien en Nieuwzeelandse spinazie. De zelfgemaakte kas op de voorste akker biedt ruimte aan komkommers, aubergines en tomaten. Vrijwel alles is zelf opgekweekt. Met biologische zaden en onbespoten. Naast groente worden er ook verse bloemen gekweekt. De bloemrijk akkerrand is een paradijs voor verschillende insecten. Daar verbouwen de eigenaren rogge en andere gewassen die tegenwoordig minder gebruikelijk zijn.

Zelf groente oogsten

De bewoners van de Brouwketel aten samen volop van de akkers. Na wat kleinschalige verkoop vonden zij het tijd om meer mensen te laten mee-eten. Vivian, de tuinster, verzorgt de tuin en de gewassen. Het belangrijkste motief om te starten met de zelfoogsttuin: een duurzame mooie plek bieden, waar je van het land kunt eten. Mensen laten delen in die vrijheid.

Hoe werkt het?

In de zelfoogsttuin oogst je voor jou of je gezin de groente die beschikbaar is. Je kunt lid (‘oogstgenoot’) worden en bent dan welkom om te oogsten. Ongeveer 50 mensen kunnen eten van dit stuk land. Via e-mail informeert Vivian over de groente die klaar is voor de oogst. Verser kan niet! “Het is best moeilijk om in je eigen tuin een gevarieerd aanbod te kweken. Je moet veel weten van verschillende gewassen. En het kost veel tijd. Wij lossen dat op door dit werk alvast te doen.”

Vers eten, dichtbij huis

De zelfoogsttuin geeft de kans om superverse groente zélf van het land te halen. Geen schakels, dus geen overbodig plastic of verpakking: je haalt het waar het groeit. En je oogst de groente die in het seizoen is. Wil je een stapje verder dan de (bio)groentenboer? Je kunt hier letterlijk met je ‘poten’ in de klei.

P.S.: Ga je naar de Brouwketel? Maak dan ook een wandeling rondom de akkers. Het is er ontzettend mooi!

Midzomerfeest en werkweek

Je bent welkom om midzomernacht te vieren met De Brouwketel.
Hier vind jet het programma. https://www.facebook.com/events/470015997103892/
Wel graag tevoren laten weten dat je komt

website: https://landgoeddebrouwketel.nl/