Wie dit jaar met Kerst geen gekweekte spar maar een échte Hoge Veluwse scharrel-den in huis wil hebben, kan in de weekenden van 10 en 17 december terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op een aangewezen plek in het park mogen alle bezoekers gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen.

In veel gezinnen is het een heuse kersttraditie: zelf de kerstboom omzagen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Iedereen die dit jaar de enige échte scharrel-den, de grove den, in huis wil hebben, kan in het Park terecht. Op een plek midden in het bos mogen bezoekers gratis een boom uitkiezen, omzagen en meenemen (één boom per bezoeker). Met het zagen van de scharrel-dennen is de natuur in het Park enorm geholpen, want de dennenbomen groeien op de unieke, open stuifzandgebieden. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. De bezoekers zorgen dus direct voor behoud van dit bijzondere landschap. Een bijkomend voordeel van de échte scharrel-den: hij behoudt zijn naalden, in tegenstelling tot de spar.

Hoe werkt het?

Er mag één scharrel-den per persoon worden meegenomen. Dit betekent dus dat mensen die met vier personen en één auto komen, maar liefst vier scharrel-dennen mee mogen nemen. Door middel van bebording in het Park worden de bezoekers verwezen naar de plek waar de boom omgezaagd kan worden, waar Vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe aanwezig zijn om te assisteren. Voor bezoekers die zelf geen zaag hebben, zijn er zagen beschikbaar. Is de klus geklaard, dan is er warme chocolademelk, koffie en thee voor de harde werkers. De scharrelden mag gratis mee naar huis worden genomen, enkel de entree voor het Park dient betaald te worden.

Praktische informatie

Data: 10, 11, 17 en 18 december
Tijdstip: 10.00 tot 15.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)

Bron: www.hogeveluwe.nl