Op zaterdag 23 september 2017 wordt het vijfde YIMBY oogstdiner gehouden op de locatie Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem. Het oogst diner is een prima moment om de groene vrienden van de Hoeve Klein Mariëndaal uit te nodigen voor een diner op de Hoeve.

Als onderdeel van YIMBY Arnhem; Yes In My Back Yard! wordt een YIMBY diner gehouden voor de eigenaars van de YIMBY moestuinbakken. De YIMBY moestuinbakken kunnen worden besteld op de website van Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem.
YIMBY staat voor Yes-In-My-Back-Yard. YIMBY Arnhem zegt JA! zegt tegen groene verandering in de stad Arnhem.  Sinds 2013 levert de Hoeve Klein Mariëndaal mobiele YIMBY moestuinbakken aan de burgers van de omringende wijken in Arnhem. Zodat de burgers in de eigen achtertuin groente, kruiden en fruit kunnen verbouwen.
Op het YIMBY oogst diner neemt iedereen traditioneel groenten, kruiden en fruit mee van haar/zijn eigen oogst van 2017. Samen met de oogst van de Hoeve Klein Mariëndaal wordt er elk jaar weer een verassend diner bereid. Het YIMBY oogst diner is gratis, mogelijk gemaakt door de sponsors. Drank is BYO.
Het YIMBY oogst diner wordt mogelijk gemaakt door de sponsors Hoeve Klein Mariëndaal, Albert Heijn, Oranje

De stad Arnhem is in 2012 gestart met YIMBY Arnhem; Yes-In-My-Back-Yard! Doel is om biologisch tuinieren, als onderdeel van stadslandbouw , in de stad te verspreiden. Het idee van mobiele moestuinbakken slaat aan en levert vruchten op.

Yes-In-My-Back-Yard

Velen zijn bekend met de term NIMBY, Not-In-My-Back-Yard. Het gaat om weerstand van burgers als grootschalige (milieu) initiatieven van bovenaf worden gelanceerd. In 2006 hebben ecologische groepen in de stad Toronto in Canada als tegenkracht YIMBY opgericht, Yes-In-My-Back-Yard! De kracht is dat ecologische verbeteringen kleinschalig in de directe leefomgeving starten. Dit leidt tot acceptatie en verbetering bij de burger zelf. Na de stad Toronto hebben diverse andere steden het YIMBY initiatief omarmt. In Europa zijn YIMBY groepen ontstaan op het gebied van schone energie, afvalverrijking en biologische stadslandbouw.

YIMBY Arnhem

Arnhem is de eerste stad in Nederland waar het YIMBY initiatief wortel schiet. In 2012 hebben een aantal groene pioniers in Arnhem nagedacht over het verspreiden van biologische tuinieren bij de burgers in de stad. Het idee was om mobiele moestuinbakken te maken en uit te rollen over de wijken van Arnhem. Dit idee is vrij snel in 2013 in de praktijk gebracht. De zorgboerderij Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van YIMBY Arnhem. Op de zorgboerderij worden de YIMBY moestuinbakken door de zorgdeelnemers in elkaar gezet. In 2013 heeft YIMBY Arnhem zich genomineerd als icoonproject voor de campagne Groen Dichterbij in Nederland.

Kennis

Bij de ontmoetingen met de eigenaars van de YIMBY moestuinbakken bleek dat de kennis van biologische tuinieren niet altijd voldoende aanwezig was. Hierop is ingespeeld door in 2014 een cursus Biologisch Tuinieren aan te bieden. In drie avonden en een praktijkochtend op de biologische tuin van Hoeve Klein Mariëndaal wordt de basis van biologisch tuinieren gedoceerd. De verwachting is dat de kennis vruchten van YIMBY Arnhem in 2014 verder zullen groeien.

Voor meer informatie over YIMBY Toronto: www.YIMBYToronto.org
Dit artikel is eerder gepubliceerd op LinkedIn.