“Mmmmm: dat was een lekker stukje boomstam”, hoor je niet zo vaak tijdens een maaltijd. En ook niet dat je net een fijne wandeling heb gemaakt door een eetbaar weiland. De natuur is krachtig en eetbaar. Het is vaak een kwestie van geven en nemen van essentiële voedingsstoffen totdat een kringloop ontstaat.

Twee kleinschalige bedrijven gebruiken de kracht van de natuur om eetbare paddenstoelen te telen. De methoden die ze gebruiken kunnen thuis, op de boerderij, moestuin of kleinschalige organisatie ook in praktijk worden gebracht. Tijdens een dagexcursie op maandag 13 maart laten beide bedrijven op hun eigen terrein zien hoe ze te werk gaan.

Groene Takken

De Eetbaar Hout Kwekerij van Groene Takken in Doetinchem is de thuisbasis van Pip Gilmore uit Wilp. Elke jaar worden shii-take paddenstoelen op eiken boomstammen geënt. De boomstammen komen uit bossen in Nederland en zijn vaak het resultaat van een dunning of andere natuurbeheersmaatregel. Na 18 maanden zijn de boomstammen helemaal klaar om shii-take paddenstoelen te produceren en kunnen ze ca. 4-5 jaar lang enkele keren per jaar paddenstoelen produceren. Daarna is het hout “op”.

De Middelwaard

De biologische oesterzwam kwekerij van De Middelwaard uit Loo is het domein van Martien Reijers en Mirjam Grob. Ze gebruiken niet Alleen hooi en luzernehooi van hun eigen gemengde landbouwbedrijf, maar ook stro afkomstig van Doornik natuurakkers, uit de buurt. De oesterzwammen groeien hier in allerlei kleuren op hun eigen gemaakte voedingsbodem. Na de pluk gaat het restafval terug op de akker. De Middelwaard is het enig oesterzwamteeltbedrijf dat volledig biologisch werkt (gecertificeerd door SKAL ).

De excursie begint in Doetinchem om 10.15uur. Na een inleiding en rondleiding wordt een “houthakkers lunch” geserveerd – eenvoudig, stevig en lekker. Het volgende onderdeel vindt plaats in Loo en na een rondleiding wordt een klein paddenstoelenhapje met thee en koffie geserveerd. Rond 16uur kan iedereen hopelijk een stukje wijzer en voldaan naar huis.

Datum: maandag 13 maart 2017
Tijd: 10.15uur – 16uur
Locatie:Eetbaar Hout Kwekerij, Doetinchem; Ooijmanlaan 24, Doetinchem
Biologische Oesterzwamkwekerij De Middelwaard, Middelwaard 2, Loo
Kosten € 48,- p,p,
Aanmelden: info@groenetakken.nl / 06-42223785
www.demiddelwaard.nl / 0316-261264
Meer info: www.groenetakken.nl / Agenda