Wat voor zwerfafval ligt er op straat? Wie zijn de producenten en de vervuilers? Alleen door te meten wat er ligt, is het probleem bij de bron aan te pakken. Jaag jij ook mee op zwerfafval?

De plastic soep begint op je eigen stoep.  Maar liefst 80% van het plastic afval komt op zee terecht. Trash Hunters accepteren dit niet langer en helpen mee aan een oplossing door in beeld te brengen wat er op straat ligt, waar het ligt én het meteen ook op te ruimen. Welke drankverpakkingen liggen er op straat? Wie zijn de producenten en de vervuilers? Door te meten wat er ligt, is het probleem bij de bron aan te pakken.

Statiegeld

Statiegeld werkt in de strijd tegen zwerfvuil en de plastic soep. Maar een machtige coalitie van frisdrankproducenten en supermarkten willen af van statiegeld. Het plan om het huidige statiegeldsysteem op grote PET flessen op te heffen is nog niet definitief van tafel.  Met Trash Hunters, een initiatief van de Plastic Soup Foundation, wordt inzichtelijk dat er geen drankverpakkingen worden weggegooid op straat wanneer die tegen statiegeld kunnen worden ingeleverd. Daarom pleit de Plastic Soup Foundation voor het behoud van statiegeld, en zelfs voor uitbreiding ervan.

Doe jij mee als Trash Hunter?

De jacht op zwerfafval is geopend! In de eerste fase van de campagne ligt de focus op drankverpakkingen. Hoe werkt het? Maak met je mobiel een foto van een drankverpakking dat je op straat tegenkomt; grote en kleine petflessen, kartonnen pakjes, blikjes en pouches (opvouwbare zakjes). Kijk hier voor een uitgebreide handleiding.

Plastic Soup Foundation

Afval dat in het milieu terechtkomt, is verspilling van waardevolle grondstoffen en draagt vaak bij aan een groot milieuprobleem; de Plastic Soep. Zwerfafval telt nooit mee bij het berekenen van de milieu-impact van producten. De Plastic Soup Foundation streeft naar een gesloten kringloop waarin afval weer als grondstof wordt gebruikt – circulaire afvalverwerking.