4 porties, 15 minuten

Wat is lekker, verzadigend, caloriearm en vol van belangrijke voedingsstoffen? Bonen. Hoewel ze er onopvallend uitzien, zijn bonen namelijk ware gezondheidskampioenen. Heel lekker met de verse rozemarijn, zijn de gepureerde witte bonen met toast. Als voorafje of bijgerecht.

Bonen zijn kleine schatkistjes die uitpuilen van de gezonde stoffen. Een kommetje van deze peulvruchten levert al gauw 13 gram vezels op, wat gelijk staat aan de helft van onze dagelijkse behoefte. Bovendien zitten bonen met ruim 15 gram per portie boordevol eiwitten, maar ook tal van andere gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten bepaalde soorten bonen zoveel anti-oxidanten dat ze zelfs de veenbes en de bosbes van de troon stoten. Ook bevatten ze enkele mineralen waar veel vrouwen een tekort aan hebben, zoals calcium, kalium en magnesium.

Ingrediënten

500 gram uitgelekte witte bonen
2 sjalotjes
2 eetlepels créme fraiche of yoghurt
geraspte schil van halve biologische citroen
3 sneetjes toastbrood
3 eetlepels olijfolie
zout
peper
2 takjes rozemarijn
100 gram zwarte ontpitte olijven
3 tomaten
1 eetlepel balsamicoazijn
1 handjevol verse basilicumblaadjes

Bereidingswijze

Sjalotjes fijnsnijden en met een takje rozemarijn, glazig bakken. De uitgelekte bonen toevoegen en 5 minuten zachtjes laten mee pruttelen.
Takje rozemarijn weghalen en het mengsel in een schaal doen. Créme fraiche of de yoghurt toevoegen en fijn pureren. Nu voeg je de geraspte bio citroenschil toe en zout en peper naar smaak, goed roeren. Verdeel de mousse over 4 glazen.
De olijven en de tomaten in kleine stukjes snijden en vermengen met balsamicoazijn, peper en de in reepjes gesneden basilikumblaadjes. Alles even laten doortrekken en in de tussentijd je het toastbrood in kleine vierkantjes en bakt het kort aan met 1 eetlepel olijfolie en een takje rozemarijn. Haal het takje rozemarijn weg en verdeel de broodstukjes over de witte bonenmousse. Daar bovenop leg je het tomaten-olijvenmengsel.