Het is druk op het schoolplein van basisschool de Sterrenkring in het Spijkerkwartier. De ochtendpauze is begonnen en kinderen rennen en schreeuwen door elkaar heen. Wie goed oplet ziet iets bijzonders. Langs het plein staan vele honderden plantjes in bakken, wachtend om geplant te worden.

Door Marnix ten Brinke.

ARNHEM – Luchiene de Vries en Germa Huijbers hebben een aantal jaren geleden de handen in een geslagen om het plein op te knappen. “Wij vonden dat het plein een opknapbeurt nodig had”, vertelt Luchiene. “Het plein is niet van de school, maar van de gemeente. Samen met hen en andere organisaties in de wijk zijn we een werkgroep begonnen om te kijken wat er nodig was. De gemeente vond het allemaal prima, maar we moesten wel zelf voor de financiën zorgen.” En zo begonnen beide moeders aan het traject. “Als eerste zijn de speeltoestellen vernieuwd”, aldus Germa. “Aan de andere kant van de school ben ik ook nog een moestuin begonnen. Dat is een groot succes. De kinderen vinden het hartstikke leuk. Met de ingrediënten uit de tuin gaan we soms koken of we delen het uit in de klassen.”

Germa: ‘Als eerste zijn de speeltoestellen vernieuwd’

José Derksen is directeur van de basisschool en ontzettend blij met de acties van de ouders. “Er is in een korte tijd veel gebeurd, dankzij de inzet van Germa, Luchiene en verschillende fondsen die zij hebben aangeboord. Stichting Fluvius, waar wij deel van uit maken, heeft ook een schenking gedaan, terwijl de gemeente de nieuwe tafeltennistafel heeft bekostigd.”
Na de speeltoestellen, het hekwerk en andere aanpassingen is het nu tijd geworden om het groen aan te pakken. Samen met Sight Landscaping, ouders en leerlingen worden honderden planten gepoot langs het hele plein. Een heuse landschapsarchitect heeft meegeholpen aan het plan. “Ik kan er wel 280 dragen”, roept één van de kinderen. Iedereen krijgt schepjes uitgedeeld en dan gaan ze aan de slag. “Je kunt ze het beste in een driehoekje neerzetten en zorg ervoor dat de blaadjes niet onder het zand komen”, aldus de meneer van het tuinbedrijf. Het is er gezellig en er staat koffie met speculaas. De kinderen hebben er duidelijk zin in. “Wel een beetje aanduwen, dan zit hij goed vast”, roept één van de ouders. Germa is blij met de actie. “Je ziet dat ze het leuk vinden. Sommige kinderen vinden het eng om hun handen vies te maken. Ik denk dat het goed is wanneer ze in contact komen met de grond en allerlei dingen ontdekken.”

Neem een kijkje in de bijzondere moestuin

Na het planten zijn er nog genoeg andere plannen voor het plein. Het onderhoud van het plein wordt in de toekomst door buurtbewoners, in samenwerking met de school, verzorgd. Voor wie een kijkje wil nemen in de bijzondere moestuin van De Sterrenkring kan terecht op moestuinsterrenkring.weebly.com

Bron: Arnhemse Koerier, 15 oktober 2014