Vrijwilligerswerk in het landschap

Landgoed_Verwolde_werkdagEr zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Het vrijwilligerswerk is inmiddels onmisbaar. Veel plant- en diersoorten zijn afhankelijk van kleine landschapselementen zoals knotbomen, heggen, poelen en boomgaarden.
In Gelderland zijn ruim 200 groepen actief in het landschap. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en van het interviewen van oudere bewoners tot het nalopen van Klompenpaden.

Doe jij ook mee?overzichtskaart_vrijwilligersgroepen

Het werk is nooit af! Wanneer je zelf de handen uit de mouwen wilt steken en een frisse neus wilt halen, dan is vrijwilligerswerk in het landschap misschien iets voor jou. Op de website van de stichting Landschapsbeheer Gelderland vind je meer informatie. Je kunt contact opnemen met een actieve groep bij jou in de buurt om te informeren naar de werkzaamheden en de mogelijkheden om aan te sluiten. Veel vrijwilligers zijn verenigd in een groep. De meeste groepen staan op een overzichtskaart. Hier kun je inzoomen tot in je eigen omgeving. Bij iedere groep staan de contactgegevens van de coördinator aangegeven. Op de website van de stichting Landschapsbeheer Gelderland kun je klikken op de kaart of op ‘Bij u in de buurt’

cursus gereedschapsonderhoud

De stichting Landschapsbeheer Gelderland faciliteren, ondersteunen en werken samen met vrijwilligersgroepen in Gelderland. Ze ondersteunen de vrijwilligers door middel van cursussen en gereedschap en bieden een WA- en ongevallenverzekering. Ook organiseren ze bijeenkomsten voor en met vrijwilligers en houden hen op de hoogte van nieuws en activiteiten via de vrijwilligersnieuwsbrief en de website. Jaarlijks terugkerende bijeenkomsten zijn de Gelderse Werkdag (eerste zaterdag van maart) waarop ze ook de Landschapsknokker uitreiken, de coördinatorenbijeenkomst (eerste zaterdag van oktober) en de landelijke Natuurwerkdag (eerste zaterdag van november).

http://landschapsbeheergelderland.nl/met-vrijwilligers/vrijwilligerswerk/

In Arnhem zijn de volgende organisaties actief met werken in het groen:

Arnhem, Hoogstambrigade Elderveld
Arnhem, Hoogstambrigade Schuytgraaf
Arnhem, IVN Arnhem
Arnhem, Vrijwilligersgroep het Rozendaalse Bos (SBB)

Een andere site waar je actief vrijwilligerswerk kunt doen en ook aanmelden in het groen, is http://www.natuurwerk.nl/. Bomen knotten, vogels inventariseren, kinderactiviteiten verzorgen, voorlichting geven … je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het doen in het groen!