Jeffrey woont met zijn gezin in Alteveer in een koophuis. Op het dak liggen 12 zonnepanelen. Op de omvormer konden maximaal 12 zonnepanelen aangesloten worden. Hij heeft gekozen voor monoblack, 300 wattpeak (WP). In de zomer produceren ze 18-20 kilowatt en in de winter 2-5 kilowatt.
Warmtepomp
De CV ketel was aan vervanging toe. Dat gaf aanleiding om na te denken over een warmtepomp. Dat is een ideale combinatie met de zonnepanelen. De voordelen van een warmtepomp is dat er geen fossiele brandstoffen verstookt wordt en is ook heel laag in verbruikskosten.
Een warmtepomp is het best te combineren met een goede isolatie. (spouwmuurisolatie en dubbelglas, etc.) Omdat je stookt met veel lagere temperaturen, moet de warmte ook echt in huis blijven. Door de langzame werking is het veel voordeliger om de temperatuur gelijk te houden. Jeffrey heeft de verwarming standaard op 19 graden ingesteld.
De bovenruimte wordt weinig verwarmd. Daarom is gekozen om alleen de benedenruimte te verwarmen met de warmtepomp. De kosten bedroegen 8700,- inclusief het leidingwerk en installatie, waar 2300,- via subsidie van ISDE RVO terug ontvangen werd.
In de kamer hangt een thermostaat, daarop wordt de temperatuur ingesteld. Boven in een kleine kamer staat de warmtepomp en buiten aan de gevel hangt de warmtewisselaar. De warmtepomp produceert een zacht zoemend geluid, maar is heel zacht. In de naastgelegen slaapkamer is het geluid niet te horen.
Als pionier heeft Jeffrey ook nadelen ondervonden. De leverancier en de installateur waren nog niet goed op elkaar ingespeeld. Voor de installateur was het de eerste keer dat ze een warmtepomp installeerden. Ideaal zou zijn als de leverancier en installateur van hetzelfde bedrijf zouden zijn. De thermostaat is heel lastig te bedienen. Er zijn 4 handelingen nodig om het apparaat van graden te veranderen.
Toekomstplannen
Jeffrey denkt al na over het volgende project. Dat is vloerverwarming in de kamer en misschien grijswateropslag onder de vloer. De warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming is heel erg efficiënt, omdat er lage temperaturen voor nodig zijn. Nu stookt hij af en toe nog bij met de haard. Dat is niet zo milieuvriendelijk. Jeffrey onderzoekt de mogelijkheden om ook de kachel de deur uit te doen.
Duurzaam Craneveer
Jeffrey is actief bij Werkgroep Duurzaam Craneveer dat ernaar streeft om de wijk volledig energieneutraal te maken, waarbij het unieke karakter van de wijk behouden moet blijven. In 2017 & 2018 willen ze 10% energie in de wijk te besparen, door met z’n allen aan de slag te gaan. Duurzaam Craneveer bestaat uit werkgroepen en samen worden thema’s opgepakt en werken ze aan de bewustwording van iedereen. Er is ongelofelijk veel expertise, enthousiasme en netwerk in de wijk. Ook daarom zijn ze ervan overtuigd dat ze hun ambitie gaan realiseren.
Vragen of zelf actief worden
Woon je zelf in de wijken Cranevelt of Alteveer en wil je aan de slag met duurzaamheid in je wijk, of heb je vragen daarover?
Neem dan contact op met Duurzaam Craneveer
Heb je vragen over energie besparen?
Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland.
Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
Wil je zelf ook aan de slag met duurzame energie?
Woon je in een andere wijk van Arnhem, en wil je daar ook energie besparen of duurzame energie opwekken?
Je kunt een AANjager benaderen als je zelf iets op touw wil zetten, in je straat, buurt of wijk. De AANjagers kennen alle voorbeelden en kunnen helpen met een stappenplan. De AANjagers bieden zich dus letterlijk AAN! Als je zelf ideeën hebt op het gebied van duurzame energie en je wilt deze een stap verder brengen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de AANjagers, van Arnhem AAN!