Een wasje draaien van 90 graden is niet meer van deze tijd. Ten eerste is het niet nodig en ten tweede is het zonde van de energie die je daarmee verbruikt. Nog niet iedereen is overtuigd van koud wassen en daarom leggen wij je uit waarom je gewoon op 30 en soms zelfs op 15 graden kunt wassen.

30 graden in 2014

Wanneer je een was op 30 graden wast, kan je dat niet vergelijken met een 30 graden was van een aantal jaar geleden. Want het resultaat kan niet verder van elkaar weg staan. Waar je vroeger wel voor 60 of 90 graden móest gaan, is 30 graden tegenwoordig net zo effectief. Dit heeft te maken met de wasmachines zelf. De machines werken beter, zuiniger en hebben slimme technologieën die vlekken beter weten aan te pakken.

Wassen is tegenwoordig meer een opfrisbeurt

Wanneer je kleding vol vlekken zitten is het natuurlijk logisch dat je een 40 of 60 graden was kiest, maar tegenwoordig dragen we onze kleren maar één of twee dagen en gooien het dan al meteen in de was. Wassen is dus eigenlijk een soort opfrisbeurt en dat kan prima op 30 of zelfs 15 graden.

Wasmiddel

Ook het wasmiddel is niet te vergelijken met vroeger. Wasmiddel van tegenwoordig dringt beter door de vezels en breekt de vlek beter af.

En je beddengoed dan?

De meeste mensen wassen hun beddengoed liever te warm dan te koud. Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Wanneer je wit beddenhoed hebt, kan je voor witwasmiddel met bleek gaan. Stel dat je wat vlekken in je beddengoed hebt zitten, dan kan je deze het beste voorbehandelen.

Soms een 90 graden wasje draaien is goed voor je wasmachine

Af en toe een wasje op 90 graden is goed voor je wasmachine. Het warme water dood namelijk bacteriën en verwijdert vet.

Beter voor het milieu

Daarnaast is het beter voor het milieu om op lagere temperaturen te wassen. Wanneer je van 40 naar 30 graden gaat bespaar je 26% energie, ga je van 40 naar 15 graden dan bespaar je 65%, en bij 60 naar 30 graden bespaar je 52%. Je bespaart maar liefst 77% energie wanneer je van 60 naar 15 graden gaat.

bron: http://www.wasmachine.nl