Als je op zoek bent naar diervriendelijke producten in de winkel, kun je beter geen leer kopen. Vaak is het lastig te achterhalen waar leer precies vandaan komt. Zelfs als je let op herkomst kun je lang niet altijd met zekerheid zeggen, dat het product op een verantwoorde manier gemaakt is. Achter leer gaat een wrede wereld schuil.

Hieronder vind je een antwoord op de vraag die ik gestuurd had naar dierenrechtenorganisatie PETA, over hoe ze de vreselijke hondenhandel in China denken te kunnen veranderen. Dit is hun antwoord:

Geachte mevrouw Karis,

Bedankt dat u contact met ons heeft opgenomen over het onderzoek van PETA Azië naar de Chinese hondenleerindustrie. PETA Azië bezocht in 2014 drie hondenslachterijen en zes bontverwerkingsfabrieken in China en legde vast dat honden werden doodgeknuppeld, op stapels werden gegooid om dood te bloeden en gevild werden – soms terwijl ze nog leefden – in het zicht van andere honden. In de verwerkingsfabrieken werden de huiden van deze honden verwerkt tot handschoenen voor heren en dames, goedkope afwerking voor jassen en kattenspeelgoed, die vervolgens werden verkocht aan de wereldwijde leermarkt, wat betekent dat deze producten overal kunnen worden verkocht, inclusief waar u winkelt. Omdat de toeleveringsketen van de Chinese markt vrijwel niet te traceren is, is het in elk land mogelijk dat winkeliers hondenhuid verkopen zonder het te weten. Ga naar https://secure.peta.nl/page/25910/petition/1 voor meer informatie.

De misstanden die in heel China begaan worden tegen dieren zijn vaak onbegrijpelijk. Dieren kwijnen weg in ondermaatse dierentuinen door het hele land, ‘amusementsparken’ waar bezoekers levende dieren kunnen kopen om aan tijgers te voeren blijven hun clandestiene praktijken voortzetten, en honden- en kattenmarkten floreren. Het sluiten van deze vreselijke faciliteiten is meestal vanuit juridisch oogpunt niet mogelijk omdat er vrijwel geen sancties zijn. PETA Azië dringt al jarenlang aan op nieuwe en betere wetten om dieren te beschermen, maar ondanks de aanzienlijke inspanningen van de groep zijn de meeste Chinese ambtenaren nog steeds niet geïnteresseerd in het voorstellen van wetgeving die het lijden van dieren voorkomt.

Neem even de tijd om de ambassadeur van de Volksrepubliek China te schrijven, Zijne Excellentie dr. Hong Xu, en hem te vragen al het mogelijke te doen om wetten tegen dierenmishandeling te ondersteunen:

Zijne Excellentie dr. Hong Xu

Ambassadeur van de Volksrepubliek China

Ambassade van de Volksrepubliek China

Willem Lodewijklaan 10

2517JT ‘s-Gravenhage

chinaemb_nl@mfa.gov.cn

Het belangrijkste dat u kunt doen om te voorkomen dat honden en andere dieren voor hun huid worden gedood, is helemaal stoppen met het dragen van leer. Als een huid eenmaal is gelooid, is het heel moeilijk om te zeggen van wiens lichaam hij afkomstig is. Volgens de eigenaar van een fabriek die PETA Azië bezocht, is het uiterlijk van hondenhuid niet te onderscheiden van dat van andere soorten leer. Het maakt echter niet uit wiens huid het is, u kunt er zeker van zijn dat een dier dat niet wilde sterven worstelde om te overleven en met de dood voor ogen pijn en angst ervoer.

Het moeilijkste – en bewonderenswaardigste – werk dat een dierenbeschermer kan doen, is mishandeling vastleggen zodat het kan worden blootgesteld aan de wereld en kan worden gestopt. We moedigen elke bezorgde persoon die getuige is van dierenmishandeling aan om onmiddellijk contact op te nemen met wetshandhavingsautoriteiten, zoals PETA zelf ook doet – als er relevante wetten zijn. Maar er zijn geen straffen voor het doden van honden voor hun huid in China. Voorstanders van dierenrechten hebben niet de wettelijke bevoegdheid om de wreedheid te stoppen of om de dieren weg te halen. Aangezien de mishandeling die wordt getoond op de videobeelden en foto’s van PETA Azië niet illegaal is, is onze beste kans om deze dieren te helpen door medelevende mensen zoals u te laten zien dat deze wreedheid plaatsvindt en dan samen te werken om de industrieën stop te zetten die het lijden van de dieren in stand houden.

Help deze honden en andere dieren alstublieft door nooit leer te dragen. Het is makkelijk om u modieus te kleden zonder iemands huid te dragen. Ontwerpers en kledingmerken bieden stijlvolle leervrije artikelen aan, waaronder riemen, tassen, schoenen en jassen. PETA’s ‘PETA-Approved Vegan’-label (https://www.peta.nl/blog/peta-approved-vegan-de-lijst-met-veganistische-merken/) maakt het makkelijker om artikelen zonder dierenleed in de winkelschappen te vinden.

Ga naar https://secure.peta.nl/page/25910/petition/1 om te beloven nooit iemands huid te dragen en deze informatie te delen met iedereen die u kent.

Ga voor meer informatie over de wereldwijde huidenhandel naar https://www.peta.nl/onze-missie/kleding/.

Hartelijk dank voor uw steun en voor uw betrokkenheid bij dieren.

Met vriendelijke groet,
Wideke Bijleveld

Namens PETA Nederland

Volg ons nu ook op Facebook | YouTube | Twitter

From: e.karis@telfort.nl <e.karis@telfort.nl>
Sent: Friday, May 24, 2019 10:17 AM
To: Info PETA Netherlands <info@peta.nl>
Subject: wat mist op website peta

Beste mensen van PETA,

Jullie doen fantastisch werk, en dat zou ik ook graag op de website willen lezen.
Ik heb zojuist gedoneerd voor de actie om honden te redden in China, maar ik heb geen idee hoe jullie de hondenhandel denken te kunnen veranderen.
De werkwijze van PETA staat heel summier beschreven, terwijl je juist door het delen van jullie successen, mensen enthousiasmeert om mee te doen.

AVAAZ doet dit heel goed en krijgt daardoor ook veel aanhang.
En dat wens ik PETA ook!

met vriendelijke groeten Ellen Karis
e.karis@telfort.nl