Arnhem en Renkum Europese proeftuin voor innovatieve bussen.

De Euregio RijnWaal stelt 4,3 miljoen euro beschikbaar voor het project E-bus 2020-In Motion Charging. Dit is een project van tien partijen uit Gelderland en NordRheinWestfalen (D) onder aanvoering van Vossloh Kiepe (D). In de toekomst kunnen Arnhemse trolley bussen stukken weg zonder bovenleiding rijden. Het opladen gebeurt tijdens het rijden. In totaal is met het project ruim 8,6 miljoen gemoeid.

Binnen het project (‘E-bus 2020-In Motion Charging’) worden twee trolley 2.0 bussen ontwikkeld en ingezet in Arnhem en Renkum. Deze Trolley 2.0 bussen kunnen minimaal tien kilometer zonder bovenleiding rijden. Het opladen van de accu’s gebeurt tijdens het rijden onder de bovenleiding.

Arnhem als Europese proeftuin

Wethouder Geert Ritsema van Arnhem is enthousiast: “Onze regio heeft al jaren het schoonste OV van Nederland. Met deze stap kunnen we ons vervoer nog schoner maken. Arnhem wordt zo een Europese proeftuin voor elektrisch OV. Dat past bij onze stad. Omdat Arnhem veel ervaring heeft met innovatief en duurzaam openbaar vervoer gaan we op 5 oktober hier een internationale conferentie over organiseren.”

Smart Grid

In het project wordt ook een systeem ontwikkeld en gerealiseerd om remenergie van trolleybussen op te slaan in ondergrondse accu’s. Vanuit deze accu’s kunnen elektrische voertuigen van bewoners en bedrijven worden opgeladen. Op deze manier ontstaat een extra toepassing van het trolleybovenleidingnetwerk in de stad. Op dit moment gaat de energie die vrij komt bij het remmen verloren.

Nul emissie

De techniek zal geïntegreerd worden in twee nieuwe HESS-trolleybussen die door Hermes besteld gaan worden. Het project zal in 2020 afgerond zijn.

Bron: Made in Arnhem
Afbeelding: www.vocsymposium.nl