Er is inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant in Nederland!
In de afgelopen jaren zijn er op vele plaatsen eetbare bostuinen en voedselbossen aangeplant. Recent heeft de organisatie – van Akker naar Bos – mensen gevraagd om hun eigen voedselbos(sen) en eetbare bostuin(en) aan te melden op een overzichtskaart om zo te zien wie er waar allemaal bezig zijn. Dat kaartje leverde een prachtig overzicht op met daarnaast de geweldige conclusie dat er op dit moment al meer dan 100 hectare aan voedselbos is aangeplant in Nederland!

[advanced_iframe securitykey=”a196099d30f10e7cf2f8c88a309c06f91c9cee4b” src=”http://akkernaarbos.nl/voedselbossenkaart/” width=”100%” height=”300px”]voedselbossenkaart

Zelf aan de slag met een voedselbos

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

voedselbos-7 lagen

voedselbos-7 lagen

Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

Informatie over voedselbossen

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig. O.a. het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit vrij downloadbare onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±10.000 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±3.000 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanlegen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie Soortenbestand-Foodforest-Ketelbroek).

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt. Daarom deze oproep naar voedselboswachters.

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geinteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen.
Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.
Spreekt dit idee je aan? Verspreid het dan vooral onder je vrienden, familie, collega’s, etc!

Een leuk filmpje met artikel van RTV Oost over voedselbossen en permacultuur!
Voedselbos, een lekkere paardenbloemsalade of zevenbladpesto:
http://www.rtvoost.nl/pl.aspx?nid=243656
Bron van het artikel over – Voedselboswachters gevraagd! – www.permacultuurnederland.org
voedselbossenkaart