Tijdens de boekenweek van 10 t/m 18 maart presenteert het lectoraat Management of Forested Landscapes van hogeschool VHL uit Velp zich in Rozet in Arnhem. In stijl met het thema ‘Natuur’ van de boekenweek zal in de hal van Rozet een heus voedselbos worden gebouwd. Daarnaast worden er  verschillende lezingen gehouden, studenten Bos- en natuurbeheer verzorgen een kindermiddag en bezoekers kunnen meedoen aan een simulatiegame om het gebouw te vergroenen. Langs de trap hangt een portrettengalerij van studenten vanuit de hele wereld die hun passie voor de natuur tonen.

voedselbos

Een voedselbos is een combinatie van natuur en landbouw. Het is een speciaal ontworpen bos gevuld met vaste planten, struiken en bomen in zeven lagen die allemaal wat eetbaars bieden. In een voedselbos wordt dankbaar gebruik gemaakt van de principes van een natuurlijk bos. Door biodiversiteit en bodemleven te stimuleren ontstaat een veerkrachtig ecosysteem dat grotendeels voor zichzelf zorgt.  Daarmee is een voedselbos een mogelijke oplossing voor het wereldvoedselprobleem: nu moeten we 7,6 miljard mensen voeden, maar straks zijn het er 10 miljard.
Het lectoraat Management of Forested Landscapes van Van Hall Larenstein in Velp doet experimenten met voedselbossen in Nederland, Europa en in de tropen. Ondernemer Hans Kluijt plaatst tijdens de boekenweek een tijdelijk voedselbos in de hal van Rozet. Op panelen wordt uitgelegd voor welke problemen een voedselbos de oplossing kan zijn. Het voedselbos wordt geopend op zaterdag 10 maart om 13 uur.

Lezingenprogramma

In een serie lezingen vertellen Lector Euridice Leyequién Abarca en haar collega’s hoe zij zich door onderzoek en onderwijs inspannen voor een duurzame wereld waarin voldoende voedsel beschikbaar is voor iedereen zonder dat daarvoor bossen gekapt moeten worden.

Kinderactiviteiten

Op zaterdagmiddag 10 maart kunnen kinderen een ‘plant voor een plant’ krijgen. Wie een tekening maakt van een plant neemt een plantje mee naar huis. Natuurlijk wordt de tekening geëxposeerd. Studenten van docent Arno de Snoo kweekten 250 plantjes voor deze actie.
Op woensdagmiddag 14 maart kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar mee op ‘natuurreis’ in de bibliotheek Presikhaaf in Arnhem. Ze gaan al hun zintuigen gebruiken en ook knutselen met takken, bladeren, mos en bloemen. Spelen in en met de natuur is goed voor de (motorische) ontwikkeling van kinderen. Daarom verzorgen derdejaars studenten Mens & Natuur (van Bos- en Natuurbeheer) deze activiteit onder leiding van docent Larissa Appel.

Portrettengalerij

Langs de trappen van Rozet hangen foto’s van studenten van Van Hall Larenstein uit de hele wereld. Zij zijn door Ben ter Mull, docent T&L, gefotografeerd op landgoed Larenstein en vertellen over hun idealen voor een groene toekomst en hoe zij daaraan bijdragen. Docent Brechtje Horsten (T&L) nam de vormgeving van de studentenportretten en de informatiepanelen voor haar rekening. Taaldocent Yvette Tijssen verzamelde de studenten en hun citaten.

Simulatiegame

Student Ben van Gunnewijk lanceert een simulatiegame voor jong en oud om Rozet aan de buitenkant te vergroenen met overdadige plantengroei. De game speel je op het digibord van Rozet.
Programma

Zaterdag 10 maart (13.00 tot 16.00 u)
Opening voedselbos in hal van cultureel centrum en bibliotheek Rozet, Kortestraat 16 in Arnhem
‘Onderzoek naar voedselbossen’: presentatie door Eurídice Leyequién Abarca, lector Management of Forested Landscapes,
‘Lokaal actief met groen in je eigen omgeving’, presentatie door Daan van der Linde, docent Plattelandsontwikkeling,
Kinderactiviteit ‘Plant voor een plant’.
Dinsdag 13 maart (20.00 tot 21.45 u)
Lezingen over voedselbossen en natuur
‘Onderzoek naar voedselbossen’ door Eurídice Leyequién Abarca, lector Management of Forested Landscapes, Van Hall Larenstein,
‘Palmolie, onmisbaar maar omstreden’ door Peter van der Meer, Associate lector Oil Palm and Tropical Forests, Van Hall Larenstein
‘Voedselbos in de praktijk’ door Hans Kluijt, initiatiefnemer van voedselbos Jipkesforest en teler van bijzondere fruitrassen
‘Lokaal actief met groen in je eigen omgeving’, door Daan der Linde, docent Bos- en Natuurbeheer, Van Hall Larenstein
Woensdag 14 maart (12.30 – 16.30 u)
Natuurkinderen in bibliotheek Presikhaaf (Laan van Presikhaaf 7, Arnhem) door studenten Bos- en Natuurbeheer.
Informatie op: http://www.rozet.nl/boekenweek en https://www.hvhl.nl/