Afgelopen zondag 6 september vond de ‘Dag van de bodembeleving’ plaats in en rondom het Watermuseum in Sonsbeekpark. Onze Bloei!-collega Ellen Karis was erbij.

Ellen: “Eén van de belangrijke dingen die ik geleerd heb tijdens de ‘Dag van de bodembeleving ‘ is dat je beter de bodem voedt, dan de plant. Alleen als de bodem rijk is aan voedingsstoffen, kunnen planten dat opnemen. Ook belangrijk voor gezond voedsel dus. Marc Siepman, van Gevoel voor Humus, nam ons mee naar de wereld die bodem heet, waar allerlei beestjes leven die de bodem levend en gezond maken. IVN Arnhem en Grontmij lieten met monsters grond uit de directe omgeving zien hoe verschillend de bodem kan zijn.”

Film Bodemboeren

“Verder heb ik de film ‘Bodemboeren‘ gezien, een documentaire over vijf Nederlandse boeren die door voortdurend te experimenteren en observeren de bodem duurzaam willen beheren. En dat is heel erg nodig. Veel grond wordt misbruikt. Waardevolle landbouwgronden gaan verloren door bodemerosie, de bodem verliest haar vitale levens-gevende kracht.”

Zelf doen

Wat kun je zelf doen om op een goede manier met de bodem om te gaan? Leer op een natuurlijke manier composteren of moestuinieren met Annemarie van Velzen, van Kweekland of met Anthonetta van Bergenhenegouwen. Of maak zelf een wormenhotel met Le Compostier.