Hele jaar tellingen doorgeven

Je kunt nu het hele jaar door vlinders in je tuin doorgeven. Registeer je tuin (of meerdere tuinen) en geef naast het weekend van 1, 2 en 3 augustus ook op andere momenten door welke vlinders je ziet!
Samen krijgen we zicht op de vlinderstand in tuinen in Nederland.

Vlindermee app vernieuwd: tellen kan het hele jaar. Met de gratis app vlindermee kun je nu niet alleen tijdens de tuinvlindertelling de vlinders in je tuin doorgeven maar gedurende het hele jaar. Ook is het nu mogelijk om vlinders uit meerdere tuinen door te geven. Vlinders in je volkstuin of moeders tuin tellen nu ook mee! Kijk hier voor iPhone of Android en download de gratis app. Eenvoudig vlinders herkennen op kleur, naam of familie en direct alle waarnemingen doorgeven. Met de app wordt meedoen aan de tuinvlindertelling nog leuker!

Een tuin vol vlinders

Vlinders naar je tuin lokken is niet zo moeilijk, als je maar met vlinderogen kijkt. Vlinders hebben behoefte aan nectarrijke planten die bloeien in verschillende seizoenen zoals beemdkroon en herfstaster. Zo hebben ze te eten van de vroege lente tot de late herfst. Vlinders hebben open plekjes nodig om op te warmen in de zon en in de winter zoeken ze juist beschutting tussen de planten. Ook de rupsen hebben eten nodig voordat ze uitvliegen als vlinders. Klimop en hulst zijn voor rupsen heel geschikt. Kijk hier voor de vlinderplanten top 10 en tips voor een vlindervriendelijke tuin.

Vlinderweetjes

Wist u dat….

….er gemiddeld 7 soorten dagvlinders in een tuin vliegen?

….je aan de voelsprieten kunt zien of het een dag- of nachtvlinder is?
Bij dagvlinders eindigen de voelsprieten altijd in een knopje, bij nachtvlinders niet.

….de citroenvlinder wel bijna een jaar oud kan worden (als vlinder)? Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders worden maximaal twee tot drie weken.

….er in Nederland meer dan 2000 soorten vlinders leven en dat 53 soorten daarvan dagvlinders zijn? De andere zijn nachtvlinders of micro-vlinders.

….de grootste dagvlinder van Nederland de koninginnenpage is? Deze kan 8 tot 10 cm groot worden.

….de gemiddelde vlinder een snelheid kan behalen van 19 kilometer per uur en sommige motten zelfs 40 kilometer per uur.
Kijk hier voor meer vlinderweetjes.

Help ons vlinders beschermen

Geniet u ook zo van vlinders? Steun De Vlinderstichting en word donateur. Met uw donatie kunnen wij de vlinders en libellen beschermen! Voor € 25,- per kalenderjaar bent u donateur. U ontvangt van ons gratis het boek ‘Vlinders in de tuin’ en vier keer per jaar ons tijdschrift Vlinders.
Liever een kleiner bedrag doneren? Dat kan ook.

Ook vogels, kikkers en egels tellen? Test-tellers gezocht

Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek en o.a. De Vlinderstichting hebben een website ontwikkeld om het hele jaar door alle soorten dieren in je tuin te tellen. Met hulp van tuinbezitters proberen we in beeld te krijgen wat er aan zoogdieren, vogels, insecten etc. in tuinen leeft. Heb je wekelijks een kwartiertje te tijd en wil je deel uit maken van een selecte groep testers van deze website in wording? Dan horen we het graag via www.tuintelling.nl . De definitieve lancering van de website is in 2015.

zoekkaart vlinders

site vlinder mee