De droogte houdt aan. Mens en dier proberen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de zomerse temperaturen. Ook vleermuizen kunnen soms ander gedrag vertonen dan gebruikelijk. Wanneer het in hun verblijfplaats echt te warm wordt, zijn vleermuizen soms zelfs genoodzaakt om overdag naar buiten te vliegen. En op zo’n tijdstip liggen weer andere predatoren op de loer.

Marlies Kiggen was rustig de boodschappen uit de auto aan het halen, toen er vlakbij opeens iets zwarts voorbij flitste. Vast een merel. Maar de verbazing was groot toen ze merkte dat het een vleermuis was. En dat op klaarlichte dag! Na goed kijken ontdekte ze meerdere vleermuizen die tegen de gevel verkoeling aan het zoeken waren. Een bijzondere gewaarwording.

Overdag kom je zelden vleermuizen tegen, ze vliegen en jagen vooral ’s nachts. Hun vermogen tot echolocatie en het bezit van vleugels biedt hun de mogelijkheid om ’s nachts op insecten te jagen en een unieke ecologische niche te bezetten. Ze hebben op deze manier minder last van voedselconcurrentie, anderzijds zijn vleermuizen ’s nachts veiliger voor predatoren. Veel dagactieve roofdieren, zoals dagroofvogels, zien in het donker namelijk minder goed dan overdag. Vleermuizen hebben daarom in de nachtelijke uren minder kans om hieraan ten prooi te vallen. Toch blijft het ook in de schemering oppassen voor vleermuizen. Een bijzonder voorbeeld hiervan komt van Joke Arends, die deze zomer een ongebruikelijke predator op de gevoelige plaat legde.

Merel vangt vleermuis (Bron: Joke Arends):

bron:http://www.zoogdiervereniging.nl/vleermuizen-het-daglicht