kim-lagerweij-smallAfgelopen woensdag 19 oktober vond in Stadstuin Kweekland de bijeenkomst Arnhem Zoemt plaats. Er zijn in de stad diverse initiatieven voor de wilde bij. Wat kunnen we nog meer doen om de bij te redden? Een verslag van Kim Lagerweij.

De avond werd geopend door Sanne Blok, coördinator van Netwerk Groen Arnhem. Vervolgens kwam Robin Driessen (beleidsmedewerker Openbare Ruimte) aan het woord. Hij vertelde dat de gemeente Arnhem het groen zo probeert aan te leggen dat er vanuit de Veluwe ‘bloemenwegen’ de stad in lopen. Op die manier is het makkelijker voor wilde bijen, hommels en andere soorten om de stad binnen te vliegen. Daarna vertelden Astrid Boerkamp en Marja van der Veen hoe zij in hun buurten (Heijenoord en Alteveer/Cranevelt ) bloemenveldjes voor de bijen hebben aangelegd. Deze veldjes onderhouden zij als buurtbewoners.

In de pauze werd iedereen uitgenodigd om kansen voor Arnhem op een kaart aan te geven. Waar zijn al goede bijen projecten gestart? Waar zijn nog braakliggende terreinen?
Het is de bedoeling dat begin volgend jaar al deze kansen geïnventariseerd worden door studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein. Daarna zullen bedrijven benaderd worden met de vraag of zij Bee Miles van de Bee Foundation willen kopen. Elke Bee Mile kost €5,- en levert 1 m2 bloemen voor de bijen op.  De bloemenvelden kunnen vervolgens vier jaar lang onderhouden worden.

Sonne Copijn, initiatiefneemster van de Bee Foundation, gaat speciale ‘Arnhem Zoemt Bee Miles’ aanbieden. Van die donaties worden in Arnhem bloemenvelden aan gelegd. Het is de bedoeling dat de eerste Arnhem Zoemt-bloemenveldjes in september 2017 worden ingezaaid. Tot die tijd zullen er nog een aantal Arnhem Zoemt bijeenkomsten georganiseerd worden.

Foto (c): Marja van der Veen

Kim Lagerweij is teamlid van Bloei! in Arnhem. Ze is freelance grafisch ontwerper en ontwerpt groeipapierkaarten. Ze is auteur van het boek ‘De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op‘. In haar vrije tijd houdt ze zich onder andere bezig met de buurtmoestuin ’t Groentegilde in de Geitenkamp.