Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

In Nederland gebruiken we ieder jaar zo’n 3 miljard (!) plastic tasjes. Een groot deel daarvan belandt in de afvalbak, een ander deel wordt zwerfafval. Om het gebruik van plastic tassen te verminderen geldt vanaf 1 januari 2016 een verbod op gratis plastic tasjes. Winkeliers mogen geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Met dit verbod wil de overheid het bewustzijn van consumenten vergroten en duurzaam gedrag bevorderen.

Neem je eigen tas(jes) mee

Neem je eigen boodschappentas(jes) mee als je gaat winkelen. Dan hoef je bij de kassa geen plastic tas te kopen. Goed voor je portemonnee, maar vooral ook voor het milieu. Want hoe vaak belandt dat plastic tasje even later niet in de afvalbak? Of wordt het zwerfafval. Nadeel van plastic is; weg is niet weg. Plastic is immers niet afbreekbaar. Je kunt dus beter je eigen tas meenemen zo gauw je de deur uit gaat. Kleine moeite. Je moet er alleen wel even aan denken 🙂

Meer