Tijdens kerst wordt er veel vlees gegeten. Het kan ook anders. Een kerst met hart voor de dieren en het milieu. Dit lekkere recept is overgenomen van de Vegetariërsbond.
Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta
Ingrediënten
Voor 4 personen
Ratatouille
- 1 ui
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 250 g cherrytomaten
- 4 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl zout
- 1 blik kikkererwten à 400 g
Polenta
- 400 ml tuinkruiden-bouillon
- 500 ml ongezoete sojamelk
- 150 g polenta (maisgriesmeel)
- 2 el plantaardige margarine
- 2 el edelgist
Bereiding
Bereidingstijd: tot 90 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Zet een grote kom klaar om daar alle groenten in te doen. Snijd de ui eerst doormidden, verwijder de schil en snijd daarna in dikke halve ringen. Snijd de courgette en aubergine in grove blokken en voeg deze bij de ui. Haal bij de paprika’s de zaadlijsten en steel eruit en snijd dan in brede blokken. Halveer de cherrytomaten. Haal het schilletje van de knoflook en snijd de knoflook in plakjes. meng alles in de kom, giet hier de olijfolie overheen en voeg de Provençaalse kruiden en het zout toe.
Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Bak de groenten 25 minuten, schep de groenten om en bak nogmaals 25 minuten.
Neem een steelpan en breng hierin de bouillon en sojamelk aan de kook. Voeg vervolgens al roerend de polenta toe. Laat de polenta op middelhoog vuur 25-30 minuten rustig koken. De polenta dikt snel in, maar is dan nog niet gaar. Roer elke 3 minuten met de garde of houten spatel om aanbranden te voorkomen. Voeg aan het einde de margarine en edelgist toe en roer goed.
Serveer de polenta in diepe borden en schep hier de ratatouille overheen.
Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? De Vegetariersbond helpt je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!