Het was een beetje ‘afgekeken’ van het strandstoelenproject aan de Lauwersgracht en op Park Immerloo. “Dat wilden wij op het Croydonplein in Kronenburg ook”, vertelt Jeroen Reussing, voorzitter van Stichting Grrroen in Kronenburg en Stichting wonen in Kronenburg en Appelgaard. “Maar de gemeente Arnhem vond het plein niet bijzonder genoeg voor zo’n project.”

door Marnix ten Brinke

Arnhem – De toenmalige wijkregisseur dacht daar anders over, waardoor ze toch subsidie konden krijgen. De strandstoelen kwamen vervolgens in eigen beheer. Ze zijn vrij te gebruiken en ’s avonds worden ze weer in een kist geplaatst die op het plein staat, zonder slot erop.

Doel van de strandstoelen was vooral het verlevendigen van het plein. Van de tien stoelen die er een paar jaar geleden zijn aangeschaft, zijn er inmiddels al zes gestolen. Onlangs zijn er nog een stuk of vier meegenomen door iemand op een brommer. “Ik heb een oproep op Facebook geplaatst dat heel veel reacties heeft opgeroepen. Iedereen vindt het a-sociaal, maar er kwam maar één tip binnen over de mogelijke dader.”

Waarom zijn die strandstoelen zo belangrijk voor de wijk? “Kronenburg is de warmste wijk van Arnhem. Er is veel hitte stress. Dat komt door het vele steen (tachtig procent van Kronenburg bestaat uit steen) en het weinige groen dat er is. Er is weinig plek voor vertier. Bewoners pleiten al jaren voor een verbetering van het Croydonplein en andere straten, met meer groen. De fontein met strandstoelen op het plein was een plek waar veel mensen gebruik van maakten en dan gebeurt er zoiets.”

Nieuwe strandstoelen

De gemeente Arnhem heeft vier nieuwe strandstoelen besteld, dus dat probleem is opgelost. “We laten ons niet kisten en geven niet op”, zegt Reussing. “Ook andere projecten lopen soms averij op. Zoals het idee van moestuinbakken waar gewoon de planten worden uitgetrokken en meegenomen.”

Komend najaar komt de gemeente met een busje als project naar het Croydonplein voor promotie. “Het plein moet een verbindende rol gaan spelen in de wijk. Door meer groen en het organiseren van evenementen, zoals markten en braderieën. Het zou fijn zijn wanneer er een plek komt waar men een kopje koffie kan drinken of een ijsje kan eten. Er zijn de afgelopen jaren al zoveel plannen geweest, maar het loopt steeds stuk op geld. Dat is er namelijk niet.”

Binnenkort start er een wijkenquête. Dan moet duidelijk worden wat de bewoners van Kronenburg en Appelgaard echt willen in hun wijk. Hopelijk blijft het dan niet weer bij alleen plannen maken, maar gaat er ook daadwerkelijk wat gebeuren aan het vergroenen en verlevendigen van het Croydonplein en andere plekken in de meest versteende wijk van Arnhem.

bron: https://www.arnhemsekoerier.nl/nieuws/algemeen/465966/van-steen-naar-groen-in-kronenburg-