Deze week startte het nieuwe programma Van Hollandse Bodem waarin acht duo’s strijden om de titel ‘Beste moestuinder van Nederland’. Zes weken lang volg je als kijker hun zoektocht naar de mooiste groenten en de lekkerste gerechten.

Welk gerecht zet de smaakpapillen van juryleden Jonathan Karpathios en Dieneke Klompe op scherp en welk koppel moet – onder toeziend oog van presentatrice Tooske Ragas – de competitie verlaten? Jonathan Karpathios is een gepassioneerd topchef bij restaurant Vork & Mes en kookt uitsluitend met biologisch geteelde producten uit zijn eigen tuin en kwekerij. Dieneke Klompe heeft haar eigen hoogwaardige biologische kwekerij.

Bij het prachtige kasteel Amerongen werken de deelnemersduo’s vier maanden lang keihard om een leeg stukje grond en bijbehorende kas om te toveren tot een echte moestuin. Elke aflevering moeten de koppels zichzelf bewijzen in twee oogst- en twee kookopdrachten. Van Hollandse Bodem is elke donderdag te zien om 20.30 uur op NPO 1. Naast het programma is er bij elke aflevering een speciaal online magazine vol inspiratie, recepten van chefkok Jonathan en handige tips van Dieneke. In de eerste uitgave is onder andere een kennismaking met de kandidaten te vinden en inspirerende tips voor de start van een eigen moestuin.

Maartens moestuin

Kun je niet wachten tot de volgende uitzending van Van Hollandse bodem? Doe dan inspiratie op met ‘Maartens moestuin’ van de VPRO, waarin schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart te zien is. Maarten kweekt al meer dan 30 jaar groente in zijn tuin en eet zoveel mogelijk van zijn eigen grond. In het programma  geeft hij de kijkers tips over de gewassen. Ook laat hij zien hoe deze snel en eenvoudig bereid kunnen worden.