Hoe groen is TuiNa massage therapie eigenlijk en draagt deze complementaire geneeswijze bij aan een duurzame lifestyle?
TuiNa is een van de pijilers van de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en maakt gebruik van verschillende massage technieken, moxa, cupping en guasha. TuiNa zet net als acupunctuur de meridianen en acupunctuurpunten aan, zodat je lichaam en geest weer in balans komen.

Vermindering medicijngebruik

In de praktijk zie je vaak dat een cliënt met chronische klachten, steeds meer medicijnen voorgeschreven krijgt om het aantal nevenklachten het hoofd te bieden. Dan kun je met TuiNa onderliggende oorzaken aanpakken en zo tot medicijn- en klachtenvermindering komen.

Medicijnen giftig voor waterleven

Dat een vermindering van regulier medicijngebruik noodzakelijk is, en niet alleen voor de gebruiker ervan, blijkt uit een bericht van Elles Lalieu: “Geneesmiddelen tasten waterleven aan”. Het betreft hier reguliere geneesmiddelen die op grote schaal voorgeschreven worden, zoals de pijnstiller Diclophenac en bijvoorbeeld antibiotica. Het probleem van deze medicijnen is dat ze niet allemaal afgebroken worden tot onschuldige stoffen. Gebruikers spoelen ze weg door het toilet en zo komen ze als een mix in het oppervlaktewater terecht en tasten daar het leven aan. Maar uiteindelijk komen deze toxische stoffen natuurlijk ook weer terecht in ons voedsel en drinkwater.

 

Darmflora floreert

TuiNa kan bijdragen aan medicijn vermindering bijvoorbeeld op het gebied van pijnbestrijding en antibiotica. Met massage therapie kun je energieblokkades die pijn veroorzaken opheffen. Maar je kunt ook een steeds terugkerende blaasontsteking voorkomen zodat je geen antibiotica hoeft in te zetten. En dat laatste heeft behalve voor het waterleven ook voordeel voor je darmflora. Want zonder antibiotica blijven de bacterien waar je een groot gedeelte van je gezondheid aan te danken hebt in tact. Met TuiNa kun je de cirkel die zo van de ene klacht naar de volgende zou leiden, bijvoorbeeld van blaasontsteking naar spijsverteringsproblemen, doorbreken. En dat draagt heel direct bij aan vermindering van toxische stoffen in het lichaam en in het ons omringende milieu.

Natuurlijke aanpak

De vraag blijft natuurlijk of we ons huidige medicijngebruik willen en kunnen verminderen en omzetten naar natuurlijke, ongevaarlijke middelen, die niet giftig zijn voor ons en onze omgeving. En wat we daar voor over hebben?
TuiNa en TCG dragen in ieder geval door hun natuurlijke aanpak bij, aan een gezondere en groenere wereld.

Nieuwsgierig naar wat TuiNa je kan bieden? Maak een afspraak: 06-516 277 90
www.degroenekamer.info

De Groene Kamer-TuiNa praktijk Arnhem, maakt gebruik van zonne-energie, regenwater om het toilet door te spoelen, massageolie op natuurlijke basis. En de klanten nemen hun eigen handdoeken mee want dat scheelt jaarlijks zeker 100 machine wasbeurten en ecologische zeep.

Door: Jeannette Sanders – TuiNa therapeute van praktijk De Groene Kamer in Arnhem

bron: Illustrator: M. A. Koekkoek “In sloot en plas”
Geneesmiddelen tasten waterleven aan: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/geneesmiddelen-tasten-waterleven-aan
Elles Lalieu https://www.nemokennislink.nl/auteurs/elles-lalieu
Bron: De risico’s van geneesmiddelen in het aquatisch milieu (Wouter Rademaker en Marieke de Lange), H2O/5-2009
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bacterien-en-antibiotica-resistentie