Langs de Amsterdamseweg, bij de weg Langs Klim en Dal, ligt een collectieve moestuin. Twaalf tuinders van Volkstuinvereniging Heijenoord telen er groenten en bloemen op een biologische manier.

Zéger Nieuweboer en Henk Boesveld zijn er al jaren bij betrokken.  Henk: Ik experimenteer graag met nieuwe soorten en plantencombinaties. Ik haal zo’n 70% van mijn groenten uit de tuin. Gezond, onbespoten, vers en smakelijk voedsel. Ook Zéger vindt een goede opbrengst heel belangrijk. Dat is een belangrijke motivatie voor hem. Beiden zijn ze wel een paar keer in de week te vinden in de tuin.

Als bezoeker wordt je verrast door de enorme variëteit aan planten. Om gezonde en sterke planten te krijgen wordt een ruime vruchtwisseling toegepast. De teelt vindt plaats in de volle grond met biologische compost en natuurlijke mest. Als je op de tuin bent, heb je niet in de gaten dat elk stuk door een ander onderhouden wordt. Er zijn wel erfafscheidingen, maar die vallen niet erg op.

Naast de tuin hebben Henk en Zéger ook een gezamenlijk initiatief om biologische kennis te verspreiden voor plantaardige voedselproductie in de stad. Ze geven regelmatig de cursus ‘Biologisch tuinieren in de stad’ waarin er bijzondere aandacht is voor de overdracht van kennis van zaaien en oogsten, maar ook van het conserveren van biologische producten. Daarnaast zijn ze initiatiefnemers van het project YIMBY (Yes In My Back Yard), waarbij bewoners mobiele moestuinbakken beheren.

Contact

Mail voor meer informatie naar tuinlangsklimendal@gmail.com.

Meer