ARNHEM – Met een huifkar door het prachtige uiterwaardenpark Meinerswijk en Stadsblokken. Dat stond zaterdag 31 januari op het programma. Rijkswaterstaat wilde vol trots laten zien wat zij de afgelopen jaren heeft bereikt om extra ruimte te geven aan de rivier.
Twee keer werd een tochtje georganiseerd en beide keren zat de kar helemaal vol. Zelfs de NOS kwam opdraven.
Start van de activiteit was op de Hendrina Hoeve. Daar werd een film getoond van de grote wateroverlast die dit gebied heeft gehad in de jaren negentig, toen alles overstroomde. Na een korte uitleg stapte iedereen over in de door een tractor getrokken huifkar.
Dit project van Rijkswaterstaat in Meinerswijk is onderdeel van een veel groter landelijk miljardenproject om de rivieren meer ruimte te geven, waardoor overstromingen minder snel zullen voorkomen. In totaal zijn er in Nederland dertig plekken die worden aangepakt die voor vier miljoen inwoners van Nederland invloed hebben. In Arnhem is nauw samengewerkt met de provincie Gelderland en de gemeente. Want ook zij hebben belang bij dit project.
Het is de bedoeling om Meinerswijk en Stadsblokken op de (toeristische) kaart te zetten als het grootste uiterwaardenpark van Europa. Verschillende cultuurhistorische elementen in het natuurgebied zullen na de werkzaamheden van Rijkswaterstaat dan ook meer voor het voetlicht komen.
Tijdens de huifkartocht wordt duidelijk hoe mooi en uniek dit stukje Arnhem eigenlijk is. Binnenkort begint bijvoorbeeld de opgraving van een heus Romeins Castellum. De eeuwenoude fundering ligt nog steeds in het gras waar nu de koeien en paarden grazen. Ook veel gevonden tijdens de werkzaamheden: voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Resten van vliegtuigen en zelfs bommen die tot ontploffing zijn gebracht.
Al jaren zoekt Arnhem naar een manier om noord en zuid met elkaar te verbinden. Dit park zou wel eens een mooie oplossing kunnen zijn. Met warm weer waren afgelopen zomer al velen rondom de pas afgegraven geulen te vinden. Een letterlijke ontmoeting van mensen uit de hele stad. Er is een fietspad aangelegd waardoor je nu een rondje van zestien kilometer door praktisch ongerepte natuur kunt fietsen.
Bron: Arnhemse Koerier