Woensdag 15 januari kwamen ruim 150 ‘groene Arnhemmers’ bijeen voor een avond in het teken van verbinding. Groene, duurzame en sociale initiatieven van burgers, ondernemers, instellingen en overheid werden gepresenteerd, en er is samen met de bezoekers gezocht naar verbinding van de diverse activiteiten.

Na een welkomstwoord van Hans van Ammers, hoofdadviseur openbare ruimte van de gemeente Arnhem, opende wethouder Margreet van Gastel de bijeenkomst met goede berichten over het programma Energie made in

[Arnhem]. Arnhem legt de lat hoog in haar zoektocht naar duurzame energie, en het stimuleren en verbinden van activiteiten werpt vruchten af. Duurzame energie en een groene, bloeiende stad met een gezond stadsklimaat gaan natuurlijk hand in hand, een nog betere kruisbestuiving tussen groen en energie juichen wij dan ook van harte toe.
Meer informatie over Energie made in [Arnhem] staat hier.

De documentaire De Staat van het Klimaat, gemaakt in opdracht van gemeente Arnhem door het Laboratorium van Microklimaten , belicht de verschillende aspecten van een stadsklimaat. Bekijk hier een teaser van de film. Binnenkort komt de volledige documentaire beschikbaar.

Jeroen Voskuilen van Bezoekerscentrum Sonsbeek presenteerde ‘Groenemorgen Sonsbeek’, een platform waarop mensen kunnen meedenken over de toekomst van Sonsbeek. Insteek is: Hoe kan het Bezoekerscentrum Sonsbeek hét kenniscentrum worden voor ‘groen in de stad’? Hieraan voorafgaand vertelde Kris van Koppen (WUR) over het onderzoek dat gedaan is, meer info + een downloadversie van het onderzoek vind je hier.

Steven Koster, eigenaar van Puurland en drijvende kracht achter het kernteam stadslandbouw deelde zijn visie op stadslandbouw in Arnhem. Als stip op de horizon staat ‘Dag van de stadslandbouw 2016′, als het aan het kernteam ligt vindt deze dag plaats in Arnhem. En, net als bij de Olympische Spelen, betekent het gastheerschap van zo’n dag veel gezamenlijke inspanningen maar ook enorme vooruitgang. Edwin Verdurmen (CASA, Showroom Arnhem), presenteerde de stadslandbouwkaart, een van de instrumenten die ingezet wordt om stadslandbouw, duurzame horeca, winkels en school/buurttuinen letterlijk op de kaart te zetten.

Hekkesluiter was yours truly, Wilma Mulder. Ik ben eigenaar van communicatiebureau Equip Media en heb samen met Hans van Ammers en Yosser Dekker (Belhamels productie, Roofgarden) de community Bloei! in [Arnhem] ontwikkeld. Doel van de community is om een digitale landingsplaats te bieden aan bewoners en ondernemers die pro-actief bijdragen aan een florerende stad. We verspreiden graag laagdrempelig inspirerend nieuws onder een breed publiek en leggen waar mogelijk verbindingen. Kernwoorden zijn groen, duurzaam en sociaal.

Conclusie
Na de presentaties volgde een kort gesprek met de zaal. Er waren vragen over definities (stadslandbouw) en vragen naar achtergrondinformatie, maar de algemene boodschap die te beluisteren viel is dat het goed is dat er verschillende bottom-up initiatieven zijn en dat deze zich met elkaar moeten verbinden, echter zonder hun eigen identiteit te verliezen. Dus geen centraal aangestuurd ‘groenplan’ maar een platform van elkaar versterkende initiatieven met goed vindbare, aantrekkelijke informatie voor verschillende doelgroepen.

Hoe nu verder?
Mede door de respons uit de zaal hebben wij het gevoel op het goede spoor te zitten. Gemeente Arnhem, Bezoekerscentrum Sonsbeek, kernteam Stadslandbouw en Bloei! in [Arnhem] zoeken elkaar binnenkort weer op om de koers uit te zetten voor verdere vergroening en verduurzaming van onze stad. Heb je zelf activiteiten, initiatieven, nieuwtjes of plannen, stuur ze dan naar info @ bloeiinarnhem.nl (graag mét foto!) zodat we zoveel mogelijk mensen inspireren met groen, duurzaam en sociaal nieuws voor en door Arnhemmers.

Blijf in contact!
We hebben de e-mail adressen van een aantal mensen in ons nieuwsbrievenbestand gezet, maar het bestand is nog niet compleet. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van activiteiten, wil je je dan svp inschrijven en/of controleren of je gegevens correct zijn overgenomen? Dat kan via deze link: NIEUWSBRIEF (vul je mailadres in, als je er al instaat krijg je automatisch instructies voor het eventueel aanpassen van gegevens)

PS: Het zal je niet ontgaan zijn dat de hele bijeenkomst, inclusief de documentaire, is vertaald door een doventolk. De tolk, Emmy, verleende haar ondersteuning op verzoek van Esther. Esther is degene die de technische uitdagingen van de Bloei! in [Arnhem] website aangaat. Meer informatie over de mensen achter Bloei! komt binnenkort online.

De foto’s van de bijeenkomst zijn gemaakt door Masha Bakker.