Meldingen nu topje van de ijsberg
Het gebeurt nog steeds: wildlife crime in Nederland. Uit egoïsme worden beschermde wilde dieren moedwillig verwond, verstoord, gevangen of gedood. Tegen wildlife crime wordt nog steeds onvoldoende opgetreden. Teken de petitie op www.wildlifecrime.eu/petitie. Ruim 5500 mensen hebben de petitie Stop Wildlife Crime in Nederland al ondertekend.

In januari is in het Friese Hallum een jager aangehouden die roofvogels, o.a. een blauwe kiekendief, heeft vergiftigd. Hij maakte  gebruik van verschillende met gif bewerkte ‘lokvogels’. Onder andere werden een smient, duif en eend gebruikt. Tijdens de huiszoeking zijn verboden bestrijdingsmiddelen en munitie in beslag genomen. Er is gebleken dat de jager de vogels heeft aangetroffen en niet meer verdacht is. Ondertussen is er een onderzoek ingesteld naar twee nieuwe verdachten.

Meldingen

De politie krijgt regelmatig meldingen binnen van (vermoedelijke) misdaad tegen wilde dieren. Het aantal meldingen bij het meldpunt Wildlife Crime bedroeg 40 in 2014 en 80 in 2015. Volgens Mickey Tromp van het meldpunt Wildlife Crime is dit aantal nog maar ‘het topje van de ijsberg’. “Dit komt deels doordat dit soort criminelen hun illegale activiteiten goed weten te verbergen”.

Teken ook!

Om een beeld te krijgen van de omvang van wildlife crime in Nederland is het meldpunt Wildlife Crime opgericht. Het landelijke meldpunt wil de politiek duidelijk maken dat wildlife crime te vaak voorkomt. Bovendien moeten er strengere straffen komen. “Om de politiek duidelijk te maken dat een versterkte aanpak en preventie van wildlife crime van groot belang is, is er een petitie opgesteld. Het is de bedoeling dat dit minimaal 10.000 worden. De petitie wordt aangeboden aan leden van de Tweede Kamer”.

Teken ook, www.wildlifecrime.eu/petitie!