Tebuiten is het reizend tuincentrum van Annemarie van Velzen. Dit tuincentrum is te vinden op verschillende evenementen zoals bijvoorbeeld Roofgarden, maar heeft inmiddels ook ‘wortel geschoten’ op Kweekland, het terrein aan de Dalweg en in het Bezoekerscentrum Sonsbeek. Tebuiten onderscheidt zich met biologische, milieuvriendelijke en vernieuwende producten. Deze producten bieden ze aan rondom hun activiteiten of op markten. De planten en tuinbenodigdheden komen zoveel mogelijk van bedrijven en kwekerijen uit de streek. Tebuiten richt zich op de stadstuin en het balkon met thema’s als eetbare tuin, stadslandbouw, groene daken en verticaal tuinieren.

Annemarie: ‘Het idee voor Tebuiten is ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte aan een prettig en goed tuincentrum met echte aandacht voor het groen en tuinieren. Daarnaast zie ik het als mijn missie om mensen zoveel mogelijk te interesseren voor de rol die natuur en landschap speelt in ons leven. Dat kan ik niet alleen. Ik maak een begin en hoop anderen daarin te inspireren en een podium te bieden.’

Adoptiekerstbomen

Naast de verkoop van verschillende tuingereedschappen, zaden en bloembollen heeft Tebuiten ook andere activiteiten. Zo staat Annemarie elk jaar met haar adoptiekerstbomen bij het Bezoekerscentrum Sonsbeek. Een adoptieboom is een kerstboom met een flinke kluit die na de feestdagen weer terug gaat naar de kwekerij. De bomen krijgen een label zodat het volgende jaar dezelfde boom weer geadopteerd kan worden. Zo groeit de boom mee met het gezin. Meestal is de boom na 4 jaar te groot om nog binnen te staan. Dan kan er weer een kleine boom komen. De prijzen liggen tussen de 24 en 38 euro met 10 euro statiegeld. De borg komt bij het inleveren begin januari retour. Een duidelijke handleiding met tips voor verzorging hangt in een envelop in de boom. De biologische kerstbomen komen van Kwekerij Randijk uit Leusden.

Cursus Tuinreservaten

Ook geeft Annemarie in samenwerking met PAN-tuinen de cursus: Ontwerp en maak je eigen tuinreservaat
Zeer praktische cursus om eigen tuin, balkon, dakterras of buurttuin aantrekkelijk te maken voor dieren als vogels, vlinders, hommels en kleine zoogdieren.

▪ 5 doordeweekse avonden van 20 tot 22.30 uur
▪ Bezoekerscentrum Sonsbeek
▪ Data nog niet bekend
▪ Kosten 125,- euro
▪ inclusief uitgebreide cursusmap
▪ het basisboek Diervriendelijk Tuinieren
▪ plus twee excursies naar mooie voorbeeldtuinen.

Informatie en aanmelden via tebuiten@xs4all.nl  |  bevestiging via mail.

bron: www.tebuiten.nl/