In onze verstedelijkte omgeving raakt de mens verder verwijderd van de natuur. Buitensportbeleving kan deze kloof overbruggen. De natuur daagt ons uit. Bij diverse buitensporten vormt de interactie met de natuurlijke omgeving de essentie van de sportieve uitdaging. Deze omgeving is daarbij meer dan de ‘passieve’ ruimte waarin de sport wordt beoefend.

Natuurbeleving en sportbeleving gaan hand in hand. De bijdrage aan ons welzijn is groot. De toegevoegde waarde van bewegen in de natuur is op veel onderzoeksterreinen wetenschappelijk bewezen. Het levert positieve bijdragen aan lichamelijke en geestelijke gezondheid, cognitieve vaardigheden en sociale cohesie.

Het symposium Buiten Sporten, Natuurlijk! is gericht op het verder uitdiepen van de relatie tussen sport en natuurbeleving. De volgende vragen zullen centraal staan:

  • Wat is de gezondheidswaarde van sporten in de natuur?
  • Waar en hoe worden sport en natuurbeleving nu reeds succesvol gecombineerd en hoe kan het unieke karakter van buitensporten (nog) beter worden gecommuniceerd?
  • Hoe kan samenwerking tussen de sportsector en de natuursector worden gestimuleerd? Welke organisaties staan open voor nieuwe samenwerkingen?

Het symposium wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties, Koninklijke Nederlandse Golf Federatie en NOC*NSF. Dagvoorzitter is de wetenschapsjournalist Mark Mieras. Keynote speaker is prof. dr Agnes van den Berg (omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen).

Locatie: Sportcentrum Papendal, Arnhem

Datum: 19 mei 2016
Tijd: 12.00 – 16.30 uur
Aanmelden: bij Max Zevenbergen (m.zevenbergen@nmu.nl of 030-256 7350)