De Provincie Gelderland wil zoveel mogelijk elektrische auto’s en geeft subsidie voor deelauto’s. De regeling gaat in vanaf 1 mei. Is jouw buurt al actief rondom elektrische deelauto’s?

Deelauto’s bestaan al maar het aantal elektrische deelauto’s is nog klein. Dit komt omdat de aanschafkosten hoger zijn dan de benzine-/dieselauto’s. Daardoor is het moeilijk om de exploitatie van elektrische deelauto’s winstgevend te maken. Vanuit het Gelders Energieakkoord namen enkele energiecoöperaties het initiatief om een projectvoorstel uit te werken met als doel 1.000 elektrische deelauto’s in Gelderland. Samen met hen ontwikkelden we deze regeling als eerste stap naar een schaalsprong van uiteindelijk 1.000 elektrische deelauto’s.

Vanaf 1 mei 2019 kunnen aanvragers een financiële bijdrage krijgen voor de exploitatie van een nieuwe elektrische deelauto. Het gaat om een vast bedrag van €5.000 per elektrische deelauto. De aanvraag moet gaan om minimaal 2 en maximaal 10 elektrische auto’s. De regeling is bedoeld voor lokale energiecoöperaties en bedrijven die deelauto’s aanbieden. De energiecoöperaties die meedachten met deze regeling bieden zelf al elektrische deelauto’s aan. In opdracht van de provincie ontwikkelden ze ook een stappenplan om energiecoöperaties die nog onbekend zijn met deelauto’s op weg te helpen en enthousiast te maken. Dit stappenplan is bijna klaar. Zodra deze beschikbaar is, delen we die hier.

Bent u benieuwd naar de voorwaarden van de regeling? Alle voorwaarden staan in deze factsheet (PDF 845 kB) en vraagt de subsidieregeling aan via de pagina elektrische deelauto’s .