Bouw van Iewan is gestart op 17 maart 2014
In Nijmegen Lent verrijst een opmerkelijk nieuwbouwproject, met sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout.

Het begon met een gedeelde droom van duurzaam en gemeenschappelijk leven, zes jaar geleden aan een keukentafel in Ubbergen. Maar het bleef niet bij dromen alleen. Al snel bleek dat er veel meer mensen verlangden naar een andere manier van wonen en samenleven. Iewan, voluit ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’, was geboren. Iewan zocht -én vond- samenwerking met woningcorporatie Talis en bouwbedrijf Vastbouw, en ook de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland bleken meer dan bereid het initiatief te steunen. Met z’n allen zorgen zij ervoor dat de droom werkelijkheid gaat worden.

Duurzaam en gemeenschappelijk bouwen en leven

De woongemeenschap biedt plek aan gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Ongeveer 40 volwassenen en 10 kinderen dragen straks samen zorg voor hun leefomgeving. Zij delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, en er is ook de mogelijkheid om werkruimtes te huren. Naast een groot pand met wooneenheden komt er een multifunctioneel gebouw met een openbare functie, waar verschillende (buurt)activiteiten georganiseerd kunnen worden. De gemeenschappelijke tuin wordt aangelegd op basis van permacultuur; een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en waarbij zoveel mogelijk eetbare producten worden geproduceerd. Het project wordt zo ecologisch mogelijk gebouwd en onderhouden. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als stro en leem, maar ook in toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo komen er zonnepanelen om energie op te wekken en een rietfilter voor de zuivering van afvalwater.

Meebouwen als vrijwilliger

De stro- en leembouwtechnieken lenen zich bij uitstek voor zelfbouw. Het stapelen van stro en het afwerken daarvan met leem is arbeidsintensief, maar relatief eenvoudig te leren. Wil je graag als vrijwilliger meebouwen, en tegelijkertijd ervaring opdoen met stro- en leembouw? Klik dan hier

facebook StrowijkNijmegen

Wil je meer weten over Iewan? Lijkt het je leuk om een kijkje te nemen op de bouwplaats, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden om als vrijwilliger mee te bouwen, of om bij Iewan te komen wonen? Kom dan naar de infomiddag op zaterdag 6 september. Na afloop is er de gelegenheid je in te schrijven als kandidaat-bewoner. Je vindt Iewan aan het oostelijke puntje van de Laauwikstraat, tussen de Laauwikstraat en de Vossenpelssestraat in Nijmegen Lent.

16:00 inloop met koffie en thee
16:30 presentatie over Iewan
17:00 rondleiding over de bouwplaats

website

facebook