Energiebedrijven produceren meer vervuilende kolenstroom dan een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en diverse natuurorganisaties. Wil je als klant groene stroom, zijn er gelukkig voldoende alternatieven.

De Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE beoordeelden alle 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Er werd gekeken naar de investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een ranglijst gemaakt. Over de gehele linie worden de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan in 2014. Vanwege goedkope kolen produceerden de leveranciers meer stroom uit kolen. Het volledige onderzoek is te lezen in de Consumentengids van november.

Groene stroom leveranciers

De keuze voor duurzame alternatieven is gelukkig steeds gemakkelijker. In Arnhem kun je via de Rijn en IJssel Energie Coöperatie meedoen in diverse duurzame participatieprojecten. Vlakbij Nijmegen kun je mede-eigenaar worden van een windpark. Andere duurzame energieleveranciers zijn: Greenchoice, Van de Bron, Meewind, Qurrent, Windunie (levert via Greenchoice), Raedthuys, HVC Energie, Eneco en Dong.

Meer