De gemeente Arnhem heeft de tweede prijs gewonnen voor de groenste Prestatie­afspraken op het gebied van energiebesparing in de huursector. Wethouder Geert Ritsema ontving gisteren de prijs uit handen van Sabine Galjé (ministerie BZK). Arnhem eindigde achter de gemeente Utrecht, die de Stookjerijk-Trofee 2017 uitgereikt kreeg.

Volgens de jury gaan Arnhemse huurdersverenigingen, corporaties en gemeente komend jaar samen een proces doorlopen om te komen tot een energieneutrale woningvooraad in 2050, met het streven naar aardgasloos in 2035. Daarbij maken zij een stappenplan voor de eerstkomende jaren. In de tussentijd wordt nieuwbouw niet meer op aardgas aangesloten. Slechts waar geen alternatief voorhanden is, is aansluiting op aardgas nog een optie. Verder wordt gewerkt aan het plaatsen van 40.000 zonnepanelen op onder meer huurdaken. Indien het energielabel van een huurwoning D of slechter is, mag de huurwoning niet worden verkocht.
Het jaarlijks uitreiken van de Stookjerijk Trofee in onderdeel van het project Stookjerijk, dat de Natuur en Milieufederaties uitvoeren. Dit jaar zijn zijn de Prestatieafspraken van de 36 grootste gemeenten vergeleken op korte en lange termijn ambities, huurdersparticipatie, monitoring en overige duurzame maatregelen.
Eerder wonnen Nijmegen (2016) en Zwolle (2015) de Trofee.