Jan woont in een hoekhuis in Alteveer. Hij bewoont het huis al sinds de jaren ’60. Destijds had zijn vader hem geholpen met het isoleren van zijn huis. De zolder werd geïsoleerd en de ramen boven werden van dubbelglas. Om overbodige kieren te voorkomen werden de ramen rechtstreeks in de sponningen gezet. Er is boven nu 1 raam dat open kan en dat is voldoende voor de ventilatie. In de keuken is zijn onder de kasten kickspaces (plintverwarming) geplaatst die mee functioneren met de centrale verwarming en door ventilatoren de warmte de keuken inblazen. Bij de laatste verbouwing was er in de keuken geen plaats meer voor een normale convector. Achteraf bezien is het jammer dat de isolatie van de kruipruimte destijds is overgeslagen.

Isolatie

Isolatie geeft het snelst rendement. En omdat het huis vaak vochtig aanvoelde, heeft Jan besloten om ook de gevels te gaan isoleren. Met de bouw van het huis zijn er spouwmuren met 6 cm tussenruimte gemaakt met in de buitenmuur speciale tochtgaten voor de ventilatie. Het hield het vocht niet tegen in het huis, waardoor vaker de verwarming aangezet moest worden om het door vocht afgekoelde huis te verwarmen. Per jaar verbruikte Jan 3000 m3 gas. Best veel, vond hij zelf. Intussen zijn de inzichten en ontwikkelingen in isoleren flink veranderd en kan er meer bespaard worden door isolatie en ook kan het vocht beter buiten gehouden.

Jan heeft via internet diverse offertes opgevraagd. Er kwamen heel verschillende prijzen uit, maar ook verschillende berekeningen die lastig te vergelijken waren met elkaar. Door zelf een tabel te maken met de belangrijkste specificaties, kon er een goede keuze gemaakt worden.

Is de spouw vervuild?

Door een gat te boren in de voeg van de buitenmuur, kunnen ze een lampje (endoscoop) in het gat ronddraaien, en kan gekeken worden of de spouwmuur schoon is vanbinnen. Als er vervuiling, dan zal dat eerst moeten worden opgeruimd. Bij Jan was de spouw nagenoeg schoon en kon de isolatie de tussenruimte in.
https://dantumawegkamp.nl/kennisbank/chaos-in-de-spouw

Soort isolatiemateriaal

Er is gekozen voor EPS parels. Ze zijn bijzonder milieuvriendelijk en dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen aanzienlijk terugdringt. EPS-parels worden gespoten in bestaande spouwmuren en kunnen de energiefactuur doen dalen tot wel 20%. Ze worden vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof. Deze componenten zijn bijzonder milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. De uiteindelijke massa van het polystyreen bedraagt amper 2%. De overige 98% is stilstaande lucht.
EPS is helemaal geen nieuw isolatiemateriaal, waardoor de isolatiewaarde ook op lange termijn gegarandeerd kan worden. Uit ervaring blijkt dat EPS parels die toegepast werden als isolatiemateriaal zelfs na 40 jaar nog over dezelfde isolatiewaarden beschikken.
Wanneer de korrels uiteindelijk toch verwijderd worden, kunnen deze perfect gerecycleerd worden naar hun oorspronkelijke basisgrondstof. In tegenstelling tot PUR heeft deze isolatie dus niet alleen een vaste isolatiewaarde maar ook een betere ecologische voetafdruk.

Werkwijze

De oorspronkelijke openingen in de buitenmuur zijn dichtgemaakt. Er zijn 4 kleine roosters aangebracht voor de nieuwe ontluchting. Om de 50 cm wordt er een gaatje gemaakt in de voegen van de buitenmuur. Daar worden de korrels in geblazen. Normaal kan de spouwmuurisolatie in een halve dag gerealiseerd worden, maar bij Jan heeft het een hele dag geduurd.

Opbrengst

De spouwmuurisolatie is in juli dit jaar uitgevoerd. Tijdens de winter zal blijken of de isolatie voldoende isoleert. September was een natte maand, en toen voelde het huis niet vochtig.

Duurzaam Craneveer

Jan is actief bij Werkgroep Duurzaam Craneveer dat ernaar streeft om de wijk volledig energieneutraal te maken, waarbij het unieke karakter van de wijk behouden moet blijven. In 2017 & 2018 willen ze 10% energie in de wijk te besparen, door met z’n allen aan de slag te gaan. Duurzaam Craneveer bestaat uit werkgroepen en samen worden thema’s opgepakt en werken ze aan de bewustwording van iedereen. Er is ongelofelijk veel expertise, enthousiasme en netwerk in de wijk. Ook daarom zijn ze ervan overtuigd dat ze hun ambitie gaan realiseren.

Vragen of zelf actief worden

Woon je zelf in de wijken Cranevelt of Alteveer en wil je aan de slag met duurzaamheid in je wijk, of heb je vragen daarover?
Neem dan contact op met Duurzaam Craneveer

Heb je vragen over energie besparen?
Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland.
Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.

Wil je zelf ook aan de slag met duurzame energie?
Woon je in een andere wijk van Arnhem, en wil je daar ook energie besparen of duurzame energie opwekken?
Je kunt een AANjager benaderen als je zelf iets op touw wil zetten, in je straat, buurt of wijk. De AANjagers kennen alle voorbeelden en kunnen helpen met een stappenplan. De AANjagers bieden zich dus letterlijk AAN! Als je zelf ideeën hebt op het gebied van duurzame energie en je wilt deze een stap verder brengen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de AANjagers, van Arnhem AAN!