Heb je al een sprinkhaan gegeten?
Wat de boer niet kent, dat eet hij niet

Tachtig procent van de wereldbevolking eet insecten. In veel Afrikaanse en Aziatische landen is het eten van insecten dagelijkse kost, zowel als eiwitbron maar ook als lekkernij. De trend is dat West-Europa steeds meer tot acceptatie overgaat van het eten van insecten. Maar hoe bereid je dit nu lekker?

Insectenkookboek

Henk van Gurp is auteur van Het Insectenkookboek. Het boek bevat naast recepten ook een tal van wetenswaardigheden, interviews met kwekers, voedingskundigen en top chefs. Zo vind je er onder andere een reportage van chef Pierre Wind die in samenwerking met kinderen insecten kookt en ze leert dat insecten eten een kwestie van ‘je angst weg-eten’ is.

Er zijn ongeveer 1800 verschillende insecten die de mens kan eten. In landen als Laos, Thailand en Mexico is het eten van insecten de normaalste zaak van de wereld. Het kweken van insecten heeft de toekomst, zeggen verschillende mensen. De uitstoot van ammoniak bij de kweek van insecten is bijna nihil, en daarom duurzaam. Daarbij: insecten zitten boordevol goede eiwitten. ‘Maar je kunt niet de hele wereld willen voorzien van insecten’, zegt Marieke Calis van insectenkwekerij Kreca. ‘Het is een alternatief voor ernaast. Net zoals je mensen hebt die weinig vlees of heel veel vis eten, krijgen we in de toekomst ook mensen die insecten erbij gaan eten.’

Insecten kweken

Nederland telt op het moment drie insectenkwekerijen die speciaal kweken voor humane consumptie: Insectenkwekerij Van de Ven in Deurne, Meertens Insectenkwekerij in Someren en Kreca in Ermelo. Zij specialiseren zich vooral in het kweken en vriesdrogen van krekels, meel- en buffalo wormen. ‘Een bijdrage leveren aan één van de grootste uitdagingen in de wereld, het verzekeren van voldoende voedsel voor mens en dier op een duurzame en kosten bewuste manier,’ luidt de missie van Kreca.

Insecten restaurants

Op een aantal plekken in Nederland kun je al insecten van de menukaart bestellen. Deze restaurateurs zien wel een uitdaging in het voorschotelen van een portie gefrituurde krekels of een pizza met meelwormen.

Restaurant Etenstijd in Tilburg organiseert één keer per jaar in september een insectenmaand. Krekelpizza’s, chocokrekels en gefrituurde meelwormen behoren dan onder andere tot het menu. In Lunchroom Tante Truus in Almere serveren ze sprinkhanen als bijgerecht en in Wereldzaak in Breda houden ze geregeld insecten kookworkshops om mensen te onderwijzen in het op de juiste manier bereiden van insecten. Bij restaurant LE:EN in Utrecht staan chilirijstballetjes met sprinkhaan op de kaart.

bron: Food Inspiration

Radboud Universiteit Nijmegen-lezing en debat: Is menselijke insectenconsumptie noodzakelijk?
Width = 560px Height = 315px