Bloei! in Arnhem zet deze keer de schijnwerpers op Slow Food, een internationale voedselbeweging die ook in Arnhem en omgeving actief is.

In een notendop

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk voedsel. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dierenwelzijn, natuur en met een eerlijke prijs voor de producent, toegankelijk voor iedereen.
Slow Food Rijnzoet is de lokale afdeling van Slow Food in de regio Arnhem, Nijmegen en Wageningen. De naam Rijnzoet is ontleend aan een appelras, een stoofappel.

Maak tijd voor je eten

Slow Food is ontstaan in Italië als reactie op fastfood en wel heel specifiek de komst van fastfoodketen McDonald’s in Rome. Het werd ‘slow food’ genoemd om te benadrukken dat we eten niet moeten zien als iets wat snel moet gebeuren waarna we belangrijkere dingen gaan doen. Eten, vinden de aanhangers, moet iets zijn waar je de tijd voor neemt en het liefst samen met elkaar rond de tafel. Voor Italianen in het bijzonder is dat heel normaal. Zij zijn, in tegenstelling tot Nederlanders, trots op hun eetcultuur: gebruikmaken van groenten, fruit, granen en vlees uit de eigen streek, bereid met recepten die van generatie op generatie overgedragen worden.
Bij een McDonald’s krijg je, waar ter wereld je ook bent, dezelfde burgers met dezelfde sauzen; eenheidsworst, dus. Maar verandering van spijs doet eten: er is zoveel meer te vinden dan alleen burgers en sla. Eten wordt een feestje als je gebruikmaakt van de diversiteit aan gewassen en vee-rassen. En die hoef je niet perse uit andere landen te halen. Ook dat is iets wat Slow Food belangrijk vindt: diversiteit aan voedsel.

Slow Food in Nederland

In Nederland hechten we niet zo aan eetcultuur. We zijn een volk van internationale handel en onze gerechten vinden overal ter wereld hun oorsprong, uitzonderingen daargelaten. Dus wij zullen onze eetcultuur, zoals de Italianen, niet met hand en tand verdedigen. Maar dat betekent niet dat Slow Food in Nederland geen bestaansrecht heeft. Ook wij kunnen best wat meer tijd besteden aan onze maaltijd en in plaats van fastfood of pakjes en zakjes kiezen voor authentiek voedsel. En we hoeven ons eten echt niet overal vandaan te halen. Ook in ons land bestaat er genoeg voedseldiversiteit. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen kunnen we kiezen voor eten dat in ons eigen land geproduceerd wordt, of zelfs in onze eigen regio, en dan kiezen voor producenten die milieu en dierenwelzijn een warm hart toedragen.

In Nederland richt Slow Food zich daarom onder meer op het sterker maken van de regionale voedselvoorziening en Nederlanders te informeren over plekken waar je ‘slow food’ kunt kopen. Daarnaast steunt ze producenten die uniek producten maken om te voorkomen dat deze van de kaart verdwijnen. En ze stimuleert de horeca om zoveel mogelijk met deze en andere Nederlandse producten te koken.