Slim Opgewekt is winnaar Groen lintje 2014! Met hun presentatie overtuigden ze de jury van Groen Links dat hun inspanningen prachtige resultaten opleveren voor het verduurzamen van basisscholen.

Slim opgewekt heeft de verduurzamingsoplossing voor basisscholen. Ze maken zonnestroom haalbaar zonder voorinvestering. En ze bereiken bewustwording bij kinderen. Dat maakt duurzaamheid succesvol.

http://www.slimopgewekt.nl/

Slim opgewekt: Een duurzame toekomst voor onze scholen

In september 2029 hebben de basisschoolleerlingen van de Pieter Jongelingschool in Arnhem lang geleden hun cito toets gemaakt, daarna hun opleiding gevolgd en ze staan nu klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Ze gaan nog één keer terug naar hun oude basisschool, want daar zijn ze nog niet helemaal klaar; Ze gaan hun tijdscapsule opgegraven.

Deze tijdscapsule hebben ze in de herfst van 2014 namelijk samen begraven. In een buis onder een kleurrijke tegel op het schoolplein zitten maar liefst tweehonderd wensen voor de toekomst. Voor hun groene toekomst.

Met behulp van een filosofieles over duurzaamheid hebben alle leerlingen, jong en oud hun duurzame wens voor de toekomst beschreven. Hun school gaf al het goede voorbeeld: Er liggen 100 zonnepanelen op het schooldak en de school wordt verlicht met energie zuinige LED-verlichting. Vanaf dit jaar heeft de Pieter Jongelingschool daardoor geen grijze stroom meer nodig. Een mooi resultaat, dankzij de samenwerking met Slim opgewekt.

Realiseren van de verduurzaming en inzetten op duurzame bewustwording bij de toekomstige generatie, dat is waar Slim opgewekt voor staat. Naast de Pieter Jongelingschool zijn er ondertussen 29 andere Slim opgewekte scholen, die samen met hun zonnedaken genoeg zonne-energie opwekken wat gelijkt staat aan een jaarverbruik van 200 huishoudens! Er zouden 20.000 dikke eiken, geplant op 70 voetbalvelden nodig zijn om deze CO2 te compenseren.

Het belangrijkste is dat er dankzij het bewustwordingsprogramma maar liefst 6.500 kinderen opgewekt zijn over duurzaamheid. Dankzij een feestelijke opening, uniek monitoringscherm in de hal, kindvriendelijke posters, flashmobs, begraven van tijdcapsules, duurzame weddenschappen, gastlessen of samenwerking met kennispartners, is duurzaamheid op de Slim opgewekte scholen een geliefd onderwerp.

Wil je meer weten over onze opgewekte aanpak? Kijk dan op www.slimopgewekt.nl. Je kan ook een mail sturen naar Hilde via hilde@slimopgewekt.nl of bel naar 06 47896777.