sabine-teamLege blikjes frisdrank, plastic zakjes, een stofzuigerslang, handschoenen, lege flesjes, plastic folies, plastic bakjes, lolly’s… ik zag het allemaal voorbij komen bij de sorteerinstallatie van Suez Nederland in Rotterdam. Samen met andere 100-100-100 deelnemers kregen we een rondleiding door de installatie en zagen we kilo’s aan afval aan ons voorbij trekken: plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd-afval).

Ook kilo’s aan niet-pmd trouwens. Van 70% van de Nederlandse gemeentes wordt het afval in Rotterdam gescheiden. Een deel van dit afval is niet te gebruiken en vervolgt zijn reis naar de afvalverbrander in Roosendaal. Niet te gebruiken, want het is vies, niet leeg of het is geen verpakkingsmateriaal. Zoals die stofzuigerslang, die handschoenen en die lolly’s bijvoorbeeld.

Het afval ondergaat een soort van achtbaanrit. Door schudmachines, windturbines en over transportbanden. Om uiteindelijk op de juiste wijze gescheiden te zijn. De installatie is indrukwekkend groot. De afzonderlijke machines zijn super slim. Neem nou de infrarood-scheider. Deze machine maakt van ieder stuk afval snel een foto. Herkent de machine het niet, dan schiet de machine met luchtdruk het stuk afval over een balk. Hoe slim is dat?

Maar er blijft altijd ruimte voor innovatie. De installatie herkent bijvoorbeeld geen zwarte verpakkingen, want zwart is geen kleur. Zwarte verpakkingen verdwijnen door de sorteerder bij het restafval. Gelukkig wordt het aan het einde wel handmatig eruit gehaald. Bepaalde fabrikanten passen hun verpakkingen hierop aan. Maar er zijn jammer genoeg ook fabrikanten die vast blijven houden aan die zwarte verpakking. En wat te denken van plastic verpakkingen die bestaan uit meerdere lagen verschillende soorten plastic. Dit kan niet goed gerecycled worden. Balen van dit materiaal staan bij het Suez te wachten op het moment dat het wel gerecycled kan worden. Maar niet iedere afvalverwerker wil hier op wachten, zij verbranden dit materiaal. Raar toch, als burger scheid je, je afval goed, belandt een klein gedeelte uiteindelijk toch nog in de verbrandingsoven.

We zijn op de goede weg in Nederland maar we hebben ook nog een lange weg te gaan. En daar kunnen we allemaal onze bijdrage aan leveren. Laten we beginnen met het juist aanleveren van ons pmd-afval:
– Leeg (dus ook schoon)
– Huishoudelijk
– Kunststof
– Verpakkingsmateriaal

TIP:

Wil jij weten of iets wel of geen pmd-afval is? Zoek het op in de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Sabine de Vré – Roelofs werkt als journalist voor de Arnhemse Koerier en heeft een eigen tekstbureau met de naam AAgje. Ze houdt ons als ambassadeur van het 100-100-100 project op de hoogte van haar belevenissen. Ze wil zo goed mogelijk om gaan met afval om de schade voor de aarde zo veel mogelijk te beperken. Zodat ook komende generaties nog lang mogen genieten van al het moois wat deze aarde te bieden heeft.