sabine-teamHoe duurzaam leef jij? Als iemand mij een paar maanden geleden deze vraag stelde gaf ik daar een mwa-antwoord op. Wat is een mwa-antwoord? In mijn geval is dat, dat ik eigenlijk niet zo goed wist of ik wel goed bezig was. Misschien is in dit geval ook een veel betere vraag ‘Wat is goed bezig zijn?’.

Gaandeweg het 100-100-100 project kom ik tot de conclusie dat ik eigenlijk best veel doe op het gebied van duurzaamheid. Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend maar daardoor niet minder noemenswaardig. Neem nou het scheiden van ons afval. Je hebt scheiden en je hebt scheiden. En daartussen ligt een groot gat. Haal jij bijvoorbeeld het karton van je plastic bakje af? Ik wel. Daarmee vind ik dat ik mijn afval Scheid. Ja, Scheid met een hoofdletter S.

Ik sprak laatst twee van de initiatiefnemers van Bloei! in Arnhem, Kim Lagerweij en Ellen Karis, over onder andere duurzaamheid. Ik had veel áha-momenten. Want ook ik ben dol op de kringloop. Daar haal je toch fantastische dingen vandaan. We leven in een materialistische maatschappij. We zetten meubels ons huis uit, niet omdat ze kapot zijn, nee veelal omdat we ze niet meer mooi vinden. En juist die meubels staan bij mij thuis. Laatst nog kocht ik drie krukjes. Altijd handig en modieus ook nog!

En wat te denken van groene stroom. Check, hebben wij thuis ook! Onze leverancier, Greenchoice, stond in 2015 op de vijfde plek in het overzicht van groenste stroomleverancier, een overzicht van de Consumentenbond. Goed bezig, al zeg ik het zelf!

Ik koop biologische producten. Ik heb bijna altijd een zakje in mijn tas, zodat ik plastic zakken in de winkels kan weigeren. Ons huis is optimaal geïsoleerd. Dat moet ook wel met een oud huis als de onze. Ik fiets en loop veel. Oké, als het regent of stormt pak ik de bus. Maar dat is nog altijd beter dan de auto pakken.

Toch kwam ik ook tot het besef dat ik nog veel kan leren. Zo kan ik naar winkels gaan waar ze producten verpakkingsvrij verkopen. Kan ik alleen nog maar kleding kopen van biologische materialen. Maar juist daar waar Bloei! in Arnhem voor staat, namelijk dat een duurzame levensstijl binnen ieders mogelijkheden past, daar houd ik mij aan vast. Want hoewel het misschien wel binnen mijn mogelijkheden past, ‘past’ niet alles bij mijn levensstijl. De belangrijkste les die ik van Ellen Karis en Kim Lagerweij heb geleerd is wel deze: denk in kleine stapjes, met elke keuze die je maakt heb je al zo’n enorme invloed!

Dus als ik nu de vraag ‘Hoe duurzaam leef jij?’ krijg, dan kan ik met volle overtuiging antwoorden ‘Ik heb een duurzame levensstijl die helemaal bij mij past!’

Sabine de Vré – Roelofs werkt als journalist voor de Arnhemse Koerier en heeft een eigen tekstbureau met de naam AAgje. Ze houdt ons als ambassadeur van het 100-100-100 project op de hoogte van haar belevenissen. Ze wil zo goed mogelijk om gaan met afval om de schade voor de aarde zo veel mogelijk te beperken. Zodat ook komende generaties nog lang mogen genieten van al het moois wat deze aarde te bieden heeft.