sabine-team9, 41, …nog nooit was ik zo gefocust op cijfers. En laat ik meteen maar even duidelijk zijn: nee, ik ben niet op dieet en tel dus geen calorieën of zoiets. Nooit gedaan ook trouwens. Het is ook niet het aantal keer dat ik dagelijks ‘misgrijp’ naar mijn prullenbak in de keuken, die daar dus niet meer staat.

Nee, die cijfers zeggen wat over mijn restafval. 9 gram restafval in één week tijd. De week erna 41 gram. Is dat veel? Een gemiddeld huishouden gooit per week bijna 9 kilo aan restafval weg. Veel hiervan kan gewoon gescheiden worden. In Arnhem ligt dit getal gelukkig lager,  zo’n 8,2 kilo per huishouden. Deelnemers van het 100-100-100 project gooien gemiddeld 0,9 kilo per week weg. Hoewel het hele project geen wedstrijd is, word ik best strijdlustig. Hoe kan het nou dat ik in één week tijd 32 gram meer restafval heb? Wat heb ik gedaan?

Het leuke is, ik kan bijna elke gram wel verklaren. Zo besloot ik vorige week om foto’s, die al jaren lagen te verstoffen in een bak, in te plakken in één van de vele fotoboeken die wij rijk zijn. Randje af snijden, deze foto hoeft er niet meer in…en zo belandden veel foto’s en restjes foto’s bij het restafval.

Ook ben ik mij bewuster van elk product wat ik gebruik. Twee keer per dag gebruik ik wattenschijfjes om mijn gezicht mee schoon te maken. Elke dag 2 wattenschijfjes, 7 dagen per week is 14 wattenschijfjes per week. Eén wattenschijfje weegt minder dan 1 gram, per week gooi ik dus ongeveer 8 gram aan wattenschijfjes weg. Pffff….al die getallen! Gelukkig heb ik de wassenschijfjes van Y Fair Productions van Yvonne Renckens (eveneens een deelnemer van het 100-100-100 project) gevonden! Dit scheelt weer een aantal gram restafval per week. Want 9, 41…ik hoop niet dat er een stijgende lijn in zit!

Tips

  • Wil jij ook besparen op wattenschijfjes? In de webshop van Yvonne Renckens kun je wasbare wattenschijfjes bestellen. Met deze wattenschijfjes bespaar je honderden wegwerpwattenschijfjes per jaar. Dat scheelt weer een hoop afval. Eenvoudig in gebruik en wassen op 40 graden in het bijgeleverde wasnetje. Bestel ze hier >>>
  • Nog meer besparen op afval? Woensdag 26 oktober geeft Yvonne Renckens in De Groene Vos een workshop ‘Zero waste make-up maken’.

Sabine de Vré – Roelofs werkt als journalist voor de Arnhemse Koerier en heeft een eigen tekstbureau met de naam AAgje. Ze houdt ons als ambassadeur van het 100-100-100 project op de hoogte van haar belevenissen. Ze wil zo goed mogelijk om gaan met afval om de schade voor de aarde zo veel mogelijk te beperken. Zodat ook komende generaties nog lang mogen genieten van al het moois wat deze aarde te bieden heeft.