Lieve verpakkings producent, bedankt dat u mij een handje helpt. Dat u mij op weg helpt als ik het even niet meer weet. Als ik even niet meer weet waar ik een verpakking moet laten. Als ik twijfel of het nou restafval, plastic of toch papier is. Dan bent u daar. U leidt mij naar de goede afvalbak door aan te geven dat het vrolijke roze netje van mijn zoete uien bij zijn plastic vriendjes mag. En dat het labeltje wat eraan hangt in de restcontainer thuishoort.
Natuurlijk weet ik zelf ook veel maar ik vertrouw op uw kennis en kunde. Uw jarenlange ervaring in de wereld van het afval. Het poppetje op de achterkant van een verpakking geeft mij een glimlach op mijn gezicht. Maar waarom dan, lieve verpakkingsproducent, staat er niet op elk product dat vrolijke, zachtaardige, poppetje die mij vriendelijk doch dringend aangeeft in welke container ik mijn verpakking moet doen?
Ik durf bijna niet meer een chipszak te kopen, laat staan aan te raken. Want waar hoort de lege chipszak met een zilveren laagje thuis? Vind je dat ik teveel chips eet? Dat ik er niet goed uit zie? Of moet ik aan mijn gewicht denken? Dat mag je ook gewoon eerlijk zeggen. Zo’n relatie hebben we inmiddels toch wel met elkaar opgebouwd? Of weet je het zelf ook niet? Ook daar mag je gewoon voor uitkomen. Daar hoef je, je niet voor te schamen. Ik heb jammer genoeg de laatste jaren weinig verandering gezien. En daar baal ik van. Je laat mij in ieder geval mooi in de steek.
Bedankt, lieve verpakkingsproducent! Ik zoek het zelf wel uit…
Tip:
Afvalscheidingswijzer
De afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal helpt je verder bij afvalvraagstukken zoals die van de chipszakken >>> naar de afvalscheidingswijzer
Recyclemanager
Weet je niet altijd in welke bak of zak je je afval moet weggooien? Met de app Recyclemanager wordt afval scheiden makkelijker >>> naar de recyclemanager
Sabine de Vré – Roelofs werkt als journalist voor de Arnhemse Koerier en heeft een eigen tekstbureau met de naam AAgje. Ze houdt ons als ambassadeur van het 100-100-100 project op de hoogte van haar belevenissen. Ze wil zo goed mogelijk om gaan met afval om de schade voor de aarde zo veel mogelijk te beperken. Zodat ook komende generaties nog lang mogen genieten van al het moois wat deze aarde te bieden heeft.
Beste Sabine,
De plastic hero staat op een verpakking als deze bij het verpakkingsafval mag. Staat ie er niet op dan mag je zeker twijfelen of ie niet beter bij het restafval kan. KennisInstituut Duurzaam Verpakken moedigt afvullers aan duidelijk op hun verpakking te communiceren wat er na afdanken mee moet gebeuren. De eerlijkheid gebiedt dat afvullers wat betreft verpakking naast de afdankfase ook aan alle fasen daarvoor moeten denken; inkoop, houdbaarheid, afvullen, logistiek, winkelschap en gebruik door de consument thuis. En wat je je vooral zelf moet realiseren is dat je heel zuinig moet omgaan met de inhoud van de verpakking; de milieubelasting daarvan is gemiddeld genomen 90% van het hele product – en verpakking dus maar 10%. Voel je dus heel erg schuldig als je een aangebroken zak chips weggooit omdat de inhoud slap is geworden en koop de volgende keer een kleinere verpakking.
Groet,
Mirjam Snel
SNeL Ondersteuning in verpakkingsontwikkeling